Zero taxe pe salariul minim

Zero taxe pe salariul minim (Zero taxes on the minimum wage) este o măsură economică propusă de către partidul USR+ în România, al cărei scop declarat constă în eliminarea sărăciei în muncă. Măsura presupune eliminarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale aferente unui salariu minim brut. Salariul nu va datora impozit și contribuții sociale până la pragul unui venit minim brut național. Impozitul și contribuțiile vor fi aplicate începând cu primul leu câștigat peste nivelul salariului minim. zero taxe pe salariul minim

0 percent icons created by Freepik – Flaticon

Măsura zero taxe pe salariul minim este considerată necesară deoarece în 2022 salariul minim brut depășea €450 de euro, dar cel net era de aproximativ €280.  Impozitul pe venit și contribuțiile sociale sunt de circa 41,5% din salariul brut și acest procent este extrem de ridicat. În plus, din cei 280 de euro, un beneficiar al salariului minim mai plătește și impozite pe proprietate și TVA. Altfel spus, acesta are taxe, impozite și contribuții care depășesc jumătate din veniturile totale câștigate.

Propunerea USR nu a avut priză la public și nici la clasa politică. Aceasta mai este adusă în discuție, dar nu există perspective reale să o vedem implementată, mai ales că România riscă să intre în recesiune.