Zonă de influență (Sphere of influence)

Zona de influență (Sphere of influence) sau vadul comercial cuprinde arealul din jurul magazinelor din care provin clienții acestora. În principiu, această zonă este constituită din totalitatea clienților potențiali ai unei firme. Este vorba despre acei clienți care  locuiesc sau frecventează arealul respectiv. În mod obișnuit, magazinele necesită o zonă de influență vastă, cu populație semnificativă pentru asigurarea unui flux constant de clienți. Desigur, este posibil ca unele afaceri de nișă să funcționeze bine și fără un aflux mare de clienți. Important, în aceste cazuri, este ca fluxul de clienți să fie constant și valoarea medie a coșului de cumpărături relativ ridicată.

În prezent, prin expansiunea comerțului on-line, zona de influență a cunoscut o expansiune dincolo de barierele fizice, fiind limitată doar de acoperirea serviciilor de curierat. Unele magazine vând în întreaga țară și unele se încumetă chiar să vândă internațional.

zonă de influență
Map icons created by Freepik – Flaticon

Când vine vorba de expansiunea fizică a vadului comercial situația este mai complicată. Acest pas presupune costuri de promovare și de logistică. Există șanse ca indivizii din afara zonei să refuze să se deplaseze la magazin pentru cumpărături. Lipsa unui punct de lucru fizic va diminua șansele de succes ale unui magazin care vrea să vândă în afara vadului comercial.