Categorii
Financiar

Trendul creditelor imobiliare s-a schimbat în aprilie

BNR a publicat datele privind creditele și depozitele populației în luna aprilie 2022 și ne-a oferit o perspectivă interesantă privind starea reală a economiei. Volumul creditelor imobiliare a crescut față de luna martie, dar de două ori mai puțin, fapt care confirmă încetinirea cererii pe piață.

Trendul creditelor imobiliare s-a schimbat în aprilie, confirmând o evoluție așteptată. Factori precum, majorarea Robor și a IRCC, creșterea ratei inflației și conflictul armat de la frontiera țării au determinat prăbușirea cererii pentru locuințe. În aprilie 2022 s-au vândut cu 26,20% mai puține imobile decât în luna martie, o scădere cu 18.898 de unități. Comunicatul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară a scos în evidență și faptul că scăderea este și una față de anul precedent, cu circa 2.344 de unități. Este evident că populația nu este convinsă că prețurile de pe piață sunt justificate și așteaptă să vadă cum vor evolua. Creșterea cheltuielilor lunare amplifică presiunea pe bugetul celor care doresc să-și achiziționeze locuințe.

Volumul creditelor imobiliare a crescut sub așteptări

Creditele imobiliare ale gospodăriilor (milioane lei)

2022 Credite totale Modificare Modificare %
Ianuarie 101 138,2
Februarie 101 908,4 +770,20 +0,76
Martie 103 021,2 +1.111,80 +1,09
Aprilie 103 679,8 +658,60 +0,64

Sursa: https://www.bnr.ro/Credite-acordate-gospodariilor-populatiei-5771.aspx

Vedem, în datele oferite de către Banca Națională a României, că aprilie a adus o temperare a creditării pentru achiziția de imobile. Cumpărătorii potențiali au devenit mult mai prudenți în contractarea de credite. Perspectivele economice sumbre și creșterea anunțată a ratelor la credite a determinat mulți cumpărători să își reevalueze planurile.  Nu este deci de mirare că volumul creditării imobiliare a crescut în aprilie mai puțin decât în martie și în februarie. Scăderea este semnificativă și, dacă tendința se păstrează, va forța dezvoltatorii imobiliari să reducă prețurile de vânzare și să accepte marje de profit mai scăzute.

Vacanța de Paști nu a stimulat piața

Efectul de scădere al pieței, în cursul lunii aprilie, este impresionat și pentru că, tradițional, în perioadele de vacanță, românii  din afară cumpărau imobile. Acum, chiar dacă am avut, în aceeași lună, sărbători pascale catolice și ortodoxe, vânzările s-au prăbușit. Românii veniți în țară pentru vacanțe nu au mai fost interesați să achiziționeze imobile.

Explicațiile lipsei de interes sunt ușor de intuit. Inflația este semnificativă și în vestul continentului, deci și puterea de cumpărare a românilor din afară a scăzut puternic. În plus, probabil că mulți dintre aceștia au comparat prețurile imobiliare din țările de adopție și din România și au constatat că acestea au ajuns la niveluri absurde.

Ofertanții nu pot impune termenii de pe piață

În perioada următoare, ofertanții de imobile vor încerca să țină prețurile la niveluri neverosimile. Dezvoltatorii vor continua să exploateze mesajul promovat public, că materialele de construcții s-au scumpit și că prețurile locuințelor trebuie să crească.

Am notat și în trecut, nu este suficient ca dezvoltatorii imobiliari să anunțe că scumpirea materialelor de construcție determină creșteri de prețuri la locuințele noi. Pe o piață concurențială, prețurile nu pot fi dictate doar de una dintre părți. Articolele sponsorizate, din presa economică, nu pot rezolva problema lipsei unei cereri care

Trendul creditelor imobiliare s-a schimbat în aprilie

Prăbușirea creditelor imobiliare va continua și în lunile următoare și ne va confirma că optimismul recent din spațiul public nu avea fundamente reale. Piața imobiliară s-a supraîncălzit și ne apropiem de momentul decontului. Banca Central Europeană a atras deja atenția că perspectiva unei corecții a prețurilor pe piața imobiliară din Zona Euro este tot mai probabilă. Evident că piața imobiliară românească nu funcționează izolat de cea continentală și vom asista la efecte de scădere în cascadă. Amploarea corecției va fi una ridicată și este de preferat să analizăm cu atenție orice investiție potențială în imobiliare.

 

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *