Categorii
Opinii

Majorarea impozitelor pe proprietate este improbabilă

Timp de câteva zile, în presă a fost evocată posibilitatea introducerii unui sistem progresiv de impozitare. După ce a devenit clar că statul nu are capacitatea să facă acest pas, a fost reactivată o altă temă. Guvernul analizează posibilitatea majorării taxelor de proprietate, dar probabil că va abandona și acest scenariu. Acesta are potențialul să dezechilibreze profund piața imobiliară și nimeni nu va avea curajul să facă pasul acesta.

Majorarea impozitelor pe proprietate este improbabilă, chiar dacă statul român trece printr-o criză bugetară profundă. Orice tentativă de a majora semnificativ nivelul impozitelor pe proprietate va genera perturbări semnificative pe piața imobiliară și va determina prăbușirea acesteia. Să încercăm să explicăm de ce se va întâmpla acest lucru.

Guvernanții din România evocă faptul că, oficial, 5,7 milioane de români trăiesc în afara țării și că, în realitate, numărul lor ar fi de circa 8 milioane.  Este vorba de 8 milioane de români dintr-o populație totală care, în momentul ei de maxim, la începutul anilor 1990, depășea 23 de milioane de locuitori. Sporul natural negativ și-a spus cuvântul și probabil astăzi totalul este undeva la 22 de milioane de locuitori. Ținând cont de această valoare, ne vine greu să credem că ar existaa 8 milioane de români în afara țării, pentru că ar însemna că mai suntem 14 milioane între  granițe. Mult mai probabil, doar 6 sau 7 milioane de români trăiesc în afara țării. Deci, în România populația rezidentă ar fi undeva la 15-16 milioane de locuitori.

Conform statisticii avem 10 milioane de locuințe

Populația este la minimul ultimilor 50 de ani, dar stocul de locuințe este unul semnificativ. Datele statistice oficiale ne informează că acesta s-a apropiat, la începutul anului 2022, de nivelul de 10 milioane de unități. Alăturăm cele două valori și constatăm faptul că pentru fiecare unitate locativă avem o medie de 1,5 locuitori. Sigur, multe dintre aceste locuințe sunt în orașe fantomă sau sate pustii și cererea pentru ele tinde spre zero. În plus, în mod surprinzător, majoritatea prognozelor de pe piața imobiliară sunt extrem de optimiste și vizează construcția anuală a sute de mii de unități noi.

Diaspora are proprietăți în țară

Analiza de mai sus este incompletă pentru că în valoarea medie sunt incorporate proprietățile deținute de românii din afară. Fiind vorba de șase sau șapte milioane de conaționali care, în general, au salarii mai bune ca locuitorii rămași aici putem presupune că aceștia dețin milioane de locuințe în România. Chiar și un număr relativ scăzut, de 2-3 milioane de locuințe, reprezintă 20-30% din piața imobiliară. Cea mai mare parte a acestor locuințe nu este utilizată la potențialul maxim. Proprietarii lor le folosesc 1-2 săptămâni în vacanțe sau le păstrează în perspectiva retragerii din activitate.

Unii români din diaspora consideră locuințele vehicule de investiții și le păstrează pentru că așteaptă să se aprecieze. Acest metodă investițională este favorizată de costurile relativ mici presupuse de deținerea unei proprietăți în România. În prezent, păstrarea lor este rentabilă, chiar dacă sunt folosite doar o săptămână la doi sau la trei ani.

Impozitele pe proprietate pot distruge piața imobiliară

În România impozitele pe proprietate au niveluri simbolice, cel puțin comparativ cu  țările vestice. Eventuala creștere a impozitelor la niveluri comparabile cu cele din țările occidentale ar schimba complet această perspectivă. De exemplu, creșterea taxelor ar putea duce costurile anuale ale deținerii imobilului la un nivel superior unui sejur de 1-2-3 săptămâni în România. Din acest moment, mulți proprietari ar putea să pună sub semnul întrebării sensul păstrării locuințelor. Dacă o parte a diasporei va renunța la locuințele din România, piața imobiliară va fi inundată cu oferte de vânzare.

În plus, cererea de locuințe ar scădea, pentru că mai puțini dintre românii de afară ar fi dispuși să le cumpere. Pe o piață cu o cerere diminuată semnificativ și o ofertă majorată prețurile s-ar prăbuși. Construcțiile de imobiliare ar urma același trend descrescător. În scurt timp, am vedea un blocaj de durată și o creștere record a disponibilizărilor.

Majorarea impozitelor pe proprietate este improbabilă

Este absolut clar că statul nu va îndrăzni să modifice semnificativ nivelul taxelor de proprietate. Există circa 400 de mii de angajați în construcții și, alte zeci de mii de locuri de muncă indirecte. Perspectiva de a trimite sute de mii de oameni în șomaj va tempera orice tentativă a statului și a autorităților locale de a crește semnificativ taxele de proprietate. Măsura ar putea fi aplicată cel mult local, pe piețele supraîncălzite.

De Gabriel

Sunt un economist care scrie pe platforma Inițiativa Privată în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile care abundă în articolele mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *