Sistemul bancar din umbră (Shadow banking system) este format din organizațiile care concurează instituțiile financiare reglementate, în oferirea de credite. Pentru că nu sunt reglementate, organizațiile dintr-un sistem bancar din umbră nu se expun acelorași riscuri precum instituțiile financiare reglementate.
Practic, sistemul bancar din umbră este format din toate instituțiile non-bancare care oferă servicii similare băncilor comerciale. Acestea funcționează în afara sistemului reglementat de Banca Centrală și nu operează cu același sistem de garanții.
Chiar dacă riscurile pot să fie mai mari în acest sistem, unele firme îl vor prefera pentru împrumuturi. Explicațiile pot varia, de la viteza de aprobare a creditelor și până la condițiile de solvabilitate mai laxe. Aici se pot împrumuta și firme care nu au șanse să obțină credite în sistemul bancar comercial.
În România, pot fi incluse în acest sistem în special Instituțiile Financiare Non-bancare (IFN). De obicei, creditele oferite de către acestea nu ating aceleași niveluri. Acestea sunt însă mai riscante și, de multe ori, au dobânzi mai ridicate.
Într-un sens mai larg, în cadrul unui sistem bancar din umbră pot fi incluse fondurile de investiții, fondurile de hedging etc. Orice fond care acordă împrumuturi către firme, substituind astfel băncile comerciale, este parte a acestui sistem din umbră.