Negocierea colectivă (Collective bargaining) este un proces care are loc între un grup de angajați și reprezentanții patronatului. Într-o negociere colectivă se negociază valoarea salariilor, numărul de vouchere, bonusuri, modul în care se acordă beneficiilor etc. În cele mai multe cazuri, angajații sunt reprezentați de sindicate în procesul de negociere.
Negocierile colective pot fi purtate de către sindicate la nivel de întreprindere sau chiar de industrie. Astfel, acestea se pot implica atunci când se urmărește implementarea unor noi legi sau praguri salariale.
Să luăm ca exemplu situația când se majorează nivelul salariului minim legal. Pe 1 ianuarie 2023, în România salariul minim brut a crescut de la 2550 la 3000 de lei. Dacă toți salariații dintr-o firmă ar fi încadrați cu salariul minim brut, sarcina patronatului ar fi una simplă. Problema este că, într-o întreprindere de mari dimensiuni, nivelurile salariale diferă destul de mult.
Ideal toate veniturile din firmă ar trebui să se majoreze cu 17,65%, dar, pentru a susține o asemenea creștere, compania va fi forțată să reducă numărul de salariați. În acest punct intervine sindicatul și declanșează o negociere colectivă. Acesta va încerca să obțină o creștere salarială cât mai apropiată de procentul țintă și reducerea la maxim a disponibilizărilor.