Descentralizarea (Decentralization) este procesul de reformă și restructurare a unui sistem public centralizat. În principiu, procesul de descentralizare presupune delegarea unei părți a puterii către autoritățile regionale sau locale. Acest tip de proces a putut fi întâlnit frecvent în economiile din Europa de Est. Acestea erau extrem de centralizate și, după căderea Cortinei de Fier, au trecut printr-un proces de reformă profundă.
Practic, prin acest proces autoritățile centrale deleagă o parte din putere și responsabilitate către structurile din teritoriu. Efectul dorit este unul de reducere a birocrației. Într-un sistem centralizat, o cerere depusă în teritoriu poate fi trimisă din structură în structură până la unitatea centrală. Cele mai multe cereri ajung să se piardă în sistem. Prin lărgirea atribuțiilor din teritoriu, situațiile de acest gen ar trebui să dispară. Aparatul birocratic ar trebui să devină mai eficient în urma descentralizării.
(2) Descentralizarea poate să fie și un obiectiv din organizațiile mari. Pentru ca o companie să rămână eficientă după ce crește, este necesară delegarea de atribuții în structurile sale.