Poluarea (Pollution) este din punct de vedere economic o externalitate negativă a procesului de producție. În urma proceselor de producție rezultă atât bunuri economice cât și rezultate negative. Acestea din urmă pot fi deșeuri care nu pot fi utilizate în alte scopuri, noxe eliberate în atmosferă etc. Aceste rezultate negative sunt factori de poluare și costuri transmise (externalizate) către societate.
Conștientizarea problemelor cauzate de acest fenomen a dus la o mobilizare fără precedent a societăți. Reglementările din industrie au ajuns mai dure ca niciodată în istorie și progresele sunt mai mari decât suntem pregătiți să recunoaștem. De asemenea, au fost lansate programe prin care se încurajează adoptarea tehnologiilor verzi.
Poluarea nu trebuie să fie asociată doar cu procesele industriale. În ultimii ani, a crescut preocuparea societății pentru emisile de metan care rezultă din creșterea animalelor. În această direcție, Uniunea Europeană încearcă să descurajeze consumul de carne pe termen mediu și lung.
De asemenea, unul din cele mai severe cazuri de poluare a fost cauzat de fenomene naturale. Astfel, după două erupții vulcanice s-a format un nor de praf care a estompat razele soarelui din 536 până în 537 e.n. Efectul a fost o cădere a temperaturii medii cu două grade Celsius și o prăbușire a producției agricole. Acest fenomen a determinat un regres semnificativ al societății.