Categorii
Intern

Guvernul forțează majorarea salariului minim

Pe 17 decembrie 2021, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care va crea presiuni asupra micilor antreprenori. Prin aceasta se introduce obligativitatea majorării salariului minim la 24 de luni de la angajare. În funcție de cum vor arăta normele de aplicare ale ordonanței, ne așteptăm ca angajatorii să găsească soluții de evitare a obligațiilor.

Guvernul forțează majorarea salariului minim printr-o Ordonanță de Urgență, adoptată pe 17 decembrie a.c. Ordonanța prevede că angajatorii trebuie să majoreze salariile, peste nivelul minim național, pentru salariații care lucrează pentru ei de mai mult de 24 de luni. Această majorează urmează să se aplice pentru salariații care urmează să împlinească 24 de luni la un loc de muncă și de cei care le-au depășit deja. Chiar dacă nu știm încă normele de aplicare, probabil că acestea nu vor specifica și un procent al majorării salariale.

Măsura a fost inclusă într-o „ordonanță trenuleț”. Termenul este utilizat pentru a descrie un act format dintr-o serie de prevederi, prin care se urmărește modificarea mai multor legi. Pentru că au prevederi variate, unele măsuri  ale ordonanțelor trenuleț scapă atenției publicului.

Anul 2022 aduce o presiune dublă asupra angajatorilor

În 2022, angajatorii care au salariați remunerați cu venitul minim vor fi obligați să opereze două majorări salariale.

În primul rând,  de la 1 ianuarie aceștia vor ridica nivelurile salariale brute de la 2300 de lei la cel puțin 2550 de lei.

În al doilea rând, în funcție de vechimea salariaților, angajatorii vor avea obligația să opereze noi majorări salariale, peste nivelul de 2550 de lei. Această creșter va avea loc pe măsură ce salariații vor împlini 24 de luni de la semnarea contractelor. OuG-ul are efecte retroactive și vor beneficia de ea și salariații care au contracte mai vechi de 24 de luni.

Cum în România peste 40% din angajați sunt încadrați pe posturi cu salariului minim și o mare parte au mai mult de 24 de luni de la angajare, fiecare creștere a salariului minim legal va aduce și majorări de vechime.

Nu știm nimic clar, până nu apar normele de aplicare ale ordonanței

Da, Ordonanța prevede majorarea, dar nu știm nimic legat de modul în care se va aplica. Știm că o parte din micii angajatori, cei conformiști, vor încerca să implementeze modificările, indiferent de costuri.

Întrebarea este dacă li se va lăsa libertate angajatorilor să majoreze nivelurile salariale cu cât cred ei de cuviință? Sau conform productivității calculate de aceștia? Dacă da, atunci ne putem aștepta la majorări mai degrabă simbolice. De exemplu, salariații cu vechime vor fi încadrați cu sume cuprinse între 2551 și 2600 de lei.

Dacă normele de aplicare vor impune un procent minimal de majorare, să zicem de 10-15%, atunci am putea asista la apariția unor comportamente de evitare sau eludare a legii. Nu avem claritate asupra viitorului, dar putem estima două modalități în care ar putea avea loc acest lucru.

Înființarea unor firme alternative sau paralele

Unii antreprenori vor înființa firme noi și la 23 de luni își vor muta salariații pe noua organizație. Vechimea salariaților într-o companie nu va ajunge niciodată să depășească 24 de luni.

Reducerea proporțională a normei oficiale de lucru

Dacă statul va impune și majorări cu procente predeterminate, de exemplu de 10% sau mai ridicate, angajatorul va putea reacționa prin reducerea normei oficiale de lucru cu 10%, la 36 de ore/săptămână. Va cere la fel de mult de la salariații săi, dar se va acoperi cu o hârtie suplimentară.

Guvernul forțează majorarea salariului minim și o face într-o manieră lipsită de onestitate. Prin aglomerarea Actului Normativ guvernul a reușit să păcălească vigilența micilor antreprenori. Aceștia au fost preocupați să discute de alte prevederi, precum pragul de la care se aplică impozitul pe profit. Cu atenția publicului orientată în altă direcție, măsura majorării salariului minim a fost adoptată fără nicio obiecție.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Un răspuns la “Guvernul forțează majorarea salariului minim”

Ce trădători sunt guvernanții ăștia, ne păcălesc atenția cu altceva ca sa nu ne dam seama când ne intra pe card un salariu mai mare…

Ce business e ala daca tine un angajat 2 ani pe același salariu, mai ales când acel salariu e minim. Ar trebui legi mai stricte pentru „antreprenorii” care profita de poziția lor dominanta pentru a stoarce puterea oamenilor. Ce, daca un om e cărător cu cârcă nu are dreptul sa trăiască normal si trebuie sa profitam de el pana nu mai putem?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *