Legea cererii și a ofertei

Legea cererii și a ofertei (The law of supply and demand) este un principiu economic fundamental care explică cum se formează relațiile dintre agenții economici pe piața bunurilor și serviciilor. Legea analizează relațiile dintre oferta și cererea de bunuri și modul în care se formează prețul și cantitatea de echilibru. Această lege este un instrument esențial pentru înțelegerea modului în care funcționează piețele. Ea încorporează elementele determinante ale comportamentului producătorilor și clienților și modul în care acestea influențează echilibrul.

Legea cererii și a ofertei
Equilibrium icons created by anilofex – Flaticon

Într-o reprezentare grafică obișnuită, legea este reprezentată în situația de echilibru a pieței. Astfel, la intersecția dintre cererea și oferta de bunuri se formează punctul de echilibru. Prin trasarea de drepte perpendiculare din acest punct spre axe, se obțin prețul și cantitatea de echilibru.

Modificarea cererii sau a ofertei de pe piață va fi reprezentată prin deplasări pe curbele existente sau prin trasarea unor noi curbe, la stânga sau la dreapta de cele existente. Cu ajutorul acestora, poate fi explicat comportamentul agenților de pe piață.

Vezi și legea cererii.

Vezi și legea ofertei.