Categorii
Scurte

Antreprenorii transmit semnale de alarmă

Pe piață există tot mai multe semnale că situația IMM-urilor din România s-a înrăutățit semnificativ. Toate variabilele, de la indicatorii statistici la datele de trafic ale Inițiativei Private, par să confirme degradarea situației micilor firme. Creșterile de taxe de la începutul lui 2024 ar putea fi elementul care să arunce economia în recesiune.

Antreprenorii din România transmit semnale de alarmă privind situația în care se află micile firme. Existența IMM-urilor din România este pusă la grea încercare de situația economiei și de schimbările brutale ale Codului Fiscal. Suntem la început de decembrie și încă nu au intrat în vigoare toate modificările de legislație și deja se pare că situația majorității IMM-urilor a devenit extrem de delicată. Taxele care intră în vigoare în 2024 și o vreme de iarnă capricioasă ar putea să fie suficiente pentru a împinge economia în criză.

Nu vom discuta acum despre semnalele de alarmă directe. Acestea au fost analizate exhaustiv de presa economică. Organizațiile patronale au avertizat Guvernul în ceea ce privește creșterile de taxe și riscurile asociate. Modificarea Codului Fiscal a avut loc în contextul unei restrângeri de activitate pe piață. De asemenea, în ultimul an, rata falimentelor a crescut constant și numărul de noi companii s-a redus. Există multe alte semne de acest gen, care ar trebui să ne îngrijoreze.

Astăzi ne vom limita însă să facem un scurt comentariu bazat pe datele de trafic de pe această platformă.

Datele Inițiativa Privată

Într-o secțiune a acestui site, există un model de contract de creditare pentru companii. Acest document poate fi utilizat de către antreprenori pentru a-și împrumuta firmele fără dobândă. În ultimele două săptămâni, traficul spre această secțiune a Inițiativei Private a crescut în mod exponențial. Chiar dacă nu putem proba acest lucru, este clar că tot mai mulți patroni sunt obligați să-și aprovizioneze firmele cu capital.

Această situație ne semnalează faptul că tot mai multe firme nu reușesc să genereze venituri suficiente pentru a-și acoperi cheltuielile. Patronii introduc capital în firme în contextul în care vânzările din comerț au început să scadă chiar și în termeni nominali. Ținând cont de rata inflației, scăderea reală este una mult mai mare.

Împrumuturile către firme se fac în speranța unei relansări a afacerilor, dar există slabe șanse ca acest lucru să se întâmple în următoarele trimestre. Pe măsură ce firmele vor epuiza aceste fonduri, ne putem aștepta la o creștere a ratei șomajului și a falimentelor. Recesiunea și criza economică ne așteaptă după colț.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *