Categorii
Extern

Când va fi vizibilă inflația?

Piața mondială a fost inundată cu bani ieftini care au fost redirecționați de către investitori în special către acțiuni ale firmelor din tehnologia informației. Evident că bula de pe piața bursieră nu va putea absorbi la nesfârșit inflația de pe piață. Spargerea bulei, de care suntem tot mai aproape, va face ca inflația să fie vizibilă.

Când va fi vizibilă inflația? În ultimul an piețele au fost inundate cu bani ieftini și, cu toate acestea, ratele inflației din țările dezvoltate au rămas relativ stabile. Totuși, ar fi bine să nu cădem pradă ideii că poate de data aceasta tipărirea de bani în exces a fost o soluție la criza economică. Chiar dacă această criză, generată de pandemia COVID-19, este una atipică în curând vom vedea efectele banilor ieftini asupra ratei inflației.

Mai dificil este să înțelegem de nu este inflația vizibilă. Producția a scăzut la nivel global și pe piață sunt mai mulți bani disponibili, deci într-un model economic clasic prețurile bunurilor ar fi crescut. Criza prezentă este însă atipică. Oamenii sunt izolați și tiparul de consum s-a schimbat, vizitele în magazinele clasice s-au rărit și în foarte multe țări magazinele neesențiale au fost închise pentru perioade lungi de timp. Feriți de tentații, mulți indivizi au reușit să economisească în 2020 la niveluri fără precedent. Reducerea consumului și creșterea economiilor a determinat foarte multe persoane să caute mijloace de a-și investi banii. Așa se explică popularitatea de anul trecut a aurului, aprecierea exagerată a acțiunilor companiilor big tech și interesul pentru Bitcoin. Creșterea cererii a absorbit excesul de bani ieftini și a mascat inflația.

Cererea pentru acțiunile din big tech este atât de crescută încât pe 14 ianuarie 2021 indicatorul Buffett a atins 221%, o valoarea mai mare ca înainte de criza din 2007 și chiar și decât cea de la criza dot.com din anii 1990. Și creșterea nu s-a încheiat. Schimbarea regimului din SUA și succesul campaniei de vaccinare alimentează perspectivele de creștere. Nu știm până la ce valoare vor ajunge titlurile de valoare dar putem preconiza că prăbușirea va fi dură.

Și totuși, când va fi vizibilă inflația pe piețele de produse și servicii?

În 2020, pe piețele de bunuri și servicii, producția s-a redus în special pe fondul scăderii cererii. În primă fază a pandemiei, a închiderii cvasi-totale, producția a fost pur și simplu oprită, dar ulterior, la ridicarea restricțiilor s-a constat că nu mai există la fel de multă cerere. Majoritatea producătorilor sunt conștienți de inflația masivă, dar nu pot majora prețurile, pentru a nu pierde cotă de piață. Astfel, prețurile bunurilor rămân la niveluri mai scăzute decât ar fi normal și costurile inflației sunt suportate de către producători.

Bula a fost inflamată de pandemia și spargerea ei va fi probabil legată de succesul campaniei de vaccinare. Aceasta va duce la eliminarea restricțiilor și va determina o evoluție spre un nou normal al vieții cotidiene. După atâtea restricții oamenii vor dori să consume și vor pune presiune pe cerere. Cum cererea va depăși oferta, prețurile vor începe să urce și inflația va deveni vizibilă.

Problema este însă mai complicată decât pare. Dacă restricțiile vor fi ridicate treptat, se va crea spațiu de manevră pentru băncile centrale din diferitele țări ale lumii. Acestea vor putea acționa pentru a restrânge cantitatea de monedă de pe piață. Soluția la îndemână ar fi creșterea ratei dobânzii de referință, dar aceasta ar presupune majorarea costurilor de finanțare pentru antreprenori. Mai practic ar fi să vândă pe piețe titluri de valoare și să restrângă masa monetară de pe piață.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *