Categorii
Lecția de economie

Economia României va avea o revenire în „radical întors”

Din momentul în care economiile lumii au început să se deschidă, o multitudine de voci entuziaste au anunțat reveniri în V ale acestora. Rupți de realitate, aceștia și-au imaginat că, după două luni de izolare forțată, indivizii vor reveni la tiparele de consum anterioare și că economia va reveni rapid la starea anterioară. Din păcate, aceștia refuză că înțeleagă faptul că lumea din decembrie 2019 nu mai există și nu au luat în calcul două elemente: persistența virusului și modificarea comportamentelor de consum. Relaxarea treptată a dus la o revenire economică bruscă, la un nivel anterior lui februarie 2020, care a fost urmată de o evoluție extrem de lină. Totuși, pentru a atinge nivelul economic din 2019, majoritatea economiilor vor avea nevoie de 3-4 ani de adaptări la noile realități economice.

Relaxarea restricțiilor economice a venit însoțită de o exuberanță și un optimism greu de explicat, mulți economiști, în funcții cu responsabilitate publică, anunțându-ne o revenire în V a economiilor. Evident, după ce închizi total o economie, chiar și o relaxare ușoară a restricțiilor poate determina o creștere bruscă, reprezentabilă grafic printr-o pantă mare. Înțelegem tentația decretării unei reveniri rapide, dar trebuie să ținem cont de faptul că economiile nu au ajuns la nivelul anterior și că o să fie necesari mai muți ani pentru a reuși să ajungă la nivelurile anterioare.

Există mai multe modele clasice de revenire din criză, folosite de economiști pentru a ilustra acest proces, dar dacă facem o scurtă trecere în revistă vom constata că acestea nu sunt potrivite pentru a descrie situația actuală. Astfel:

  • Revenirea în V ar implica o prăbușire bruscă urmată de o revenire cu o amplitudine comparabilă; Este clar că nu suntem în această situație pentru că, deși a existat un oarecare avans economic, în extrem de multe industrii asistăm la o restrângere drastică a activității. Cu transporturile la pământ, turismul la cote de avarie și industria în restrângere de activitate nu ne putem aștepta la o revenire rapidă a economiei.
  • Revenirea în U ar presupune ca perioada de cădere să fie urmată de o stagnare prelungită, urmată apoi de o creștere abruptă. Economia nu a stagnat în zona de descreștere ci, a atins un prag minim urmat de creștere, deci este clar că nu ne încadrăm în această situație.
  • Revenirea în W ar presupune o succesiune cădere – creștere – cădere – creștere și de abia după a doua fază de creștere economia ar putea să ajungă la nivelul de raportare inițială. Poate că dacă am fi închis economia din nou când au început să crească numărul de cazuri și am fi asistat la o nouă prăbușire modelul ar fi fost unul bun pentru descrierea situației noastre.  
  • Revenirea în L se referă la o prăbușire economică urmată de o stagnare lungă. Nu ne aflăm nici în această situație, economia dând semnale puternice de revenire încă de la primele semne de relaxare a restricțiilor.

Situația în care ne aflăm este una care nu este luată în considerare în mod uzual de către literatura de specialitate. Dacă ne uităm la evoluția economică de până acum și ținem cont și de cea viitoare, ușor de intuit, putem concluziona că reprezentarea grafică a evoluției economice se aseamănă cu cea a unui radical întors (în oglindă).

Observăm în figură că, până la declanșarea pandemiei, economiile dezvoltate ale lumii erau echilibrate și cunoșteau o creșteri economice moderate, stagnări sau chiar mici scăderi. Această evoluție poate fi descrisă prin porțiunea de grafic AB. Închiderea economiilor și restricțiile impuse deplasării fizice au determinat o prăbușire economică fără precedent în ultimele zeci de ani, reprezentată grafic prin segmentul BC. Amploarea căderii economie poate fi observată în scăderile de PIB din trimestrul 2. În țările UE acestea au fost între -10% și -20%.

Relaxarea măsurilor de închidere de la începutul verii a determinat o creștere economică rapidă, din C în D. Această creștere a determinat specialiștii să anunțe o revenire economică rapidă în V.  Economiștii nu au ținut însă cont de context. O creștere rapidă este posibilă doar până într-un punct D, inferior punctului B, al maximului anterior. Începând cu momentul temporal al atingerii lui D, piața va cunoaște o creștere cu o pantă mult mai mică, urmând să atingă, într-un orizont oarecare de timp punctul E, inferior la rândul său maximului din B.

Încetinirea creșterii după atingerea punctului D este relativ  una ușor explicabilă. Închiderea economiei a produs schimbări majore în comportamentul consumatorilor și acestea au potențialul să determine modificări profunde în structura economiei. Economia și-a revenit din inerție până în punctul D, dar de aici încolo creșterea nu mai poate fi la fel de accelerată pentru că, pe de-o parte, au loc închideri și restrângeri de activitate în unele domenii și, pe de altă parte, sunt dezvoltate noi sectoare, care au nevoie de timp pentru a ajunge la maturitate.

În concluzie, reprezentarea grafică a unui radical întors este cea mai potrivită pentru a descrie evoluția din prezent a marii majorități a economiilor lumii.  Destul de probabil, cifrele pe trimestrul trei ne vor confirma faptul că suntem încă departe de atingerea nivelului economic al trimestrului trei din 2019. Este suficient să avem răbdare, să așteptă să se producă schimbările structurale profunde, cu ajustări ale sectoarelor existente și apariții ale unora noi, pentru a ajunge din nou într-un mediu economic stabil. Noua economie se naște chiar în aceste momente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.