Categorii
Opinii

Să mai scutim IT-iștii de impozitul pe venit?

It – iștii din România se bucură de aproape două decenii de o scutire la plata impozitului pe venit care le-a fost acordată pentru ca industria să se poată dezvolta. A trecut așa de mult timp de implementarea excepției încât indivizii au început să o considere un drept și nu o facilitate. În contextul recesiunii profunde spre care ne îndreptăm și a deficitului bugetar excesiv este de așteptat ca după alegerile din toamnă această facilitate să fie abrogată.

Să mai scutim IT-iștii de impozitul pe venit? Situația delicată a finanțelor românești s-a accentuat exponențial în urma declanșării pandemiei COVID-19. La nivel guvernamental se caută deja soluții pentru acoperirea lipsurilor din bugetul național. În ultimele luni, președintele și premierul României au ridicat problema eliminării scutirii de impozit a IT-iștilor. De asemenea, aceștia au adus în discuție alternativa introducerii impozitării progresive. Finanțarea cheltuielilor publice printr-un deficit care urcă spre 10% din PIB nu lasă prea multe soluții viitorului guvern. Discuția este ocolită public pentru că este an electoral, dar subiectul va fi abordat ferm în această iarnă.

IT-iștii vorbesc despre scutirea la impozitul pe venit ca despre un drept inalienabil. Discuția nu ar trebui să se limiteze la acordarea facilității și ar trebui să analizăm dacă aceasta și-a atins scopul. Acest stimulent a fost introdus în legislație în 2003. Prin acesta s-a urmărit creșterea unei industrii slab dezvoltate și încurajarea dezvoltării de produse IT originale, cu valoare adăugată mare. Din păcate, de la intenție la realitate e drum lung și doar o mică parte din sutele de mii de IT-iști scutiți de impozitul pe venit este implicată în dezvoltarea de proiecte originale, cu valoare adăugată mare. Realitatea este că marea majoritate a IT-iștilor din România oferă servicii de consultanță și suport pentru firme externe. Este clar deci că această măsură nu și-a atins scopul.

Scutirea de la plata impozitului pe venit este o discriminare pozitivă

Acest stimulent fiscal reușește însă să discrimineze pozitiv IT – iștii, raportat la alte categorii de salariați din România. Ce înseamnă asta? IT-iștii beneficiază de scutirea de impozit pe venit, dar plătesc 35% din salariul brut drept CAS și CASS. Restul salariaților plătesc acești 35% și, din diferența de salariu, de 65% (100%-35%=65%), mai plătesc încă 10% (10%*65% = 6,5%) ca impozit pe venit. Cu alte cuvinte, restul salariaților direcționează 41,5% din salariul brut (35%+6,5%) spre impozite, CAS și CASS. Practic, angajații care nu sunt încadrați ca programatori  direcționează o parte mai mare din venituri spre taxe. În plus, IT-iștii beneficiază de salarii mari, de obicei cu mult peste media națională și asta duce la o situație extrem de ciudată. Prin scutirea de impozitul pe venit a unei categorii de salariați cu venituri mari se instaurează un sistem de impozitare regresivă.   

De ce a fost acordată scutirea?

Acordarea scutirii de impozit de venit a avut scopul inițial de a ajuta industria să creeze produse originale, cu valoare adăugată mare. Din păcate, în cele aproape două decenii de când există această facilitate, rezultatele nu sunt convingătoare. Există câteva companii de IT care au dezvoltat produse originale și se descurcă decent pe piața internațională, dar majoritatea firmelor nu creează softuri proprii, ci doar oferă consultanță pentru alte companii, de multe ori externe. Chiar dacă produsele respective sunt extrem de competitive ele nu aduc avantaje foarte mari României, pentru că sunt ale unor firme externe. Deoarece stimulentul fiscal este oferit pentru angajați care dezvoltă produse exploatate de companii externe, am putea spune că guvernul României subvenționează companii străine. Această facilitate salarială poate fi considerată o subvenție acordată pentru dezvoltarea produselor din alte țări.

Sistemul fiscal este inechitabil

Această facilitate fiscală a dus la instaurarea unui sistem regresiv de impozitare, fără să producă rezultatele dorite și preconizate. IT-ul românesc nu este nici astăzi un sector competitiv pe plan extern. Facilitatea a reușit doar să perpetueze o discriminare pozitivă care a crescut inechitatea sistemului fiscal. Nu putem să vorbim despre un sistem fiscal echitabil dacă nu eliminăm facilitățile de acest gen care duc la situații absurde, în care indivizii remunerați cu salariul minim pe economie contribuie mai mult la buget ca persoanele cu venituri mari (ca proporție din salariile brute). Este de așteptat ca în iarnă, după ce vom lăsa în urmă campaniile electorale, să asistăm la dispariția acestei facilități. Sunt șanse mari ca noul guvern să o elimine pentru a reduce deficitul bugetar.

Însă este clar că nu trebuie să mai scutim IT-iștii de impozitul pe venit.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

7 răspunsuri la “Să mai scutim IT-iștii de impozitul pe venit?”

[…] Am mai discutat și în trecut despre acest lucru, dar prin scutirea acestei categorii profesionale de impozit pe venit se instituie un sistem de taxare regresivă. Se ajunge la situația absurdă în care cei care sunt salarizați la minim plătesc 41,5% din veniturile lor brute ca taxe și impozite iar IT-iștii, care au salarii peste medie, doar 35%. […]

Acesti oameni vor creea cosum, vor plati prin consum cu si vor stimula economia. Tarile cu impozit mic au o dezvoltare mai bună. Nu este normal sa se renunțe la aceast stimulent, care aduce beneficii reale atat direct cat si indirect.

Da. Afirmația dumneavoastră este corectă. Îmi doresc să văd o scădere a fiscalității pe toate salariile, pentru că economia ar fi mai sănătoasă dacă statul le-ar lăsa oamenilor mai mult din munca lor. Din salariul brut se reține 41,5% sub formă de CAS, CASS și impozit pe venit. La cei 41,5% se mai adaugă TVA-ul și impozitele pe proprietate. Mulți oameni rămân cu 40-45% din salariile lor. O sarcină fiscală enormă.
Problema mea nu este legată de scutirea acordată IT-iștilor sau constructorilor, ci de faptul că aceasta duce la un sistem de impozitare regresivă și la un sistem fiscal inechitabil. Moral ar fi ca statul să armonizeze sistemul de impunere și să reducă sarcina fiscală pentru toți salariații din economie.

Cam in toate statele europene impozitele sunt 40-45%. NU cred ca va fi un exod. Pana la urma intrebarea e, lucrez in Franta cu 7000 brut din care raman cu 4000 din care dau pe apartament 1000 euro pe luna? Sau castig in RO 5000 din care raman cu 3000, iar neplatind chirie raman cam la acelasi venit? BUn, nu am acelasi nivel de servicii medicale, scoala e poate la fel de jos calitativ ca in ro, dar, majoritatea preturilor sunt mai mici in RO decat in marile orase din FR, e doar un exemplu. O solutia ar putea fi sa aiba IT stii o reducere de impozit, NU o scutire.

Da, nu cred nici eu că eliminarea scutirii va genera un flux migrator semnificativ. Taxele sunt mari și în afară, limba este o barieră pentru unii IT-iști, și mulți s-au acomodat deja la un stil de viață. Mai posibil este ca unii să-și caute joburi remote în afară și să nu-și declare toate veniturile în țară. Un tip de evaziune care este destul de greu de combătut, pentru că nu există instituții fiscale care să supervizeze întregul spațiu fiscal al uniunii.

Ceea ce nu se intelege e ca scutirea asta a stimulat investitiile straine in Industria IT din Romania. Corporatiile aleg tarile cu tax burden mic, in jurul nostru e Bulgaria(30%) si Serbia(35%). N-ar fi un flux migrator imediat intrucat companiile s-ar stradui sa-si pastreze angajatii prin suplinirea celor 10% la salar care s-ar pierde.. Dar pe termen mediu lucrurile n-ar mai fi la fel.. Din perspectiva unei companii, de ce-as mai investi eu in Romania cand e cea mai scumpa din regiune? De ce nu Bulgaria, Serbia sau chiar Ucraina care n-au exceptari pentru IT dar au taxe globale pe munca semnificativ mai mici? Cred ca aici vom pierde fiindca proiectele vor migra usor usor spre zari mai ieftine in materie de taxe, locurile de munca se vor imputina si vor pune presiune pe salarii iar in final va veni si fluxul migrator de care toata lumea(care scrie aici)e sigura ca nu se va intampla.. Sa nu-mi spuneti ca vai, companiile au investit aici si n-au cum sa plece.. Am vazut(lucram acolo) cum a plecat Texas Instruments din Sophia-Antipolis, Franta in 2012 desi aveau sit istoric there din anii 80. So, eu cred ca exceptarea aia e graalul IT-ului romanesc si daca se renunta la ea fara nimic in schimb ar trebui sa ne gandim la agricultura mai mult poate..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *