Categorii
Intern

Ministrul Economiei poate îngropa măsura „Zero Taxe”

Ministrul Economiei pare că vrea să-și îngroape propunerea de scutirea de impozite și contribuții sociale a salariilor minime. Aplicarea măsurii în HoReCa, un sector recunoscut pentru nivelul ridicat de evaziune și utilizarea extensivă a muncii la negru, va produce efecte care nu vor încuraja extinderea sa în celelalte sectoare.

Ministrul Economiei poate îngropa măsura „Zero Taxe”. Se pare că HoReCa este sectorul economic în care sunt cele mai mari șanse să se aplice scutirea de impozitul pe venit și contribuțiile sociale pe partea din salariu egală cu nivelul minim. Este adevărat că acest sector a fost greu încercat de restricțiile din pandemie, dar alegerea sa,  pentru testarea măsurii, ar fi una cel puțin neinspirată. Aceasta va genera efecte relativ modeste în economie și risca să fie abandonată.

Implementarea măsurii în HoReCa este problematică din cauza nivelului ridicat de evaziune din acest sector, sezonalității activității și a utilizării extensive a muncii la negru. Măsura va determina firmele să-și legalizeze relațiile cu muncitorii la negru.  Numărul de angajați din economie va crește, fără ca acest lucru să se simtă în contribuții și aceștia vor fi asigurați automat în sistemele sociale publice (va crește presiunea în acestea). Veniturile noilor angajați din HoReCa nu vor cunoaște modificări semnificative și aceștia vor cheltui la fel de mulți bani ca în lunile de dinainte de angajarea contractuală, deci nu vor influența semnificativ nivelului consumului din România.

În plus, acest sector are o cerere sezonieră și fluctuantă, deci există vârfuri în încasările de venituri și în necesarul de angajați. Veniturile impredictibile și fluctuante sunt principalul motiv pentru care angajatorii preferă să-și plătească angajații la negru (de multe ori parțial, pentru a evita problemele la un eventual control ITM). În acest fel nu se complică să îi disponibilizeze și nici să mențină salariile la nivelurile din perioadele aglomerate. .

În HoReCa măsura nu-și atinge scopul

Măsura în sine are potențialul să reducă sărăcia în muncă (deci să determine creșterea consumului) și să le permită angajatorilor să-și îmbunătățească nivelul competitivității, dar nu în HoReCa. În acest sector, probabil va crește numărul de angajați cu contracte de muncă pe salariul minim, dar puterea de cumpărare va rămâne în mare măsură similară perioadei de dinainte de implementare.

Această măsură nu este rea în sine. Sărăcia în muncă este o problemă reală în România și scutirea poate genera creșterea puterii reale de cumpărare. Din păcate, aplicarea într-un singur sector economic, chiar dacă va genera un succes parțial, va avea un impact scăzut în economie. Ministerul Economiei ar putea în schimb să aplice măsura în întreaga economie, în trepte, simultan și progresiv.

Din păcate, nu există suficiente resurse pentru a finanța măsura la nivelul întregii forțe de muncă din România.  Cu toate acestea, ar fi de preferat ca reducerea presiunii fiscale să fie resimțită de cât mai mulți salariați.

Începând cu ianuarie 2021, salariul minim brut în România este de 2300 de lei. Angajatul încasează venit net până la 1386 de lei (1345 + sume din deduceri) și plătește contribuții de 914-955 de lei. Suma totală diferă pentru că angajații cu salarii mai mari nu beneficiază de deduceri la impozitul pe venit.

Conform Buletinului Statistic Lunar INSSE, în mai 2021 în HoReCa lucrau 211 mii din totalul de 4,962 milioane salariați. Scutirea de impozite și contribuții a angajaților HoReCa presupune un efort financiar lunar de 194 de milioane de lei. Mai precis, ar fi vorba de impozite și contribuții sociale de 920 de lei * 211.000 angajați. Mai eficient ar fi dacă scutirea lunară s-ar aplica pe 40 de lei din venitul fiecărui salariat din economie. Astfel, toți angajații din România ar prima sută de lei din salariu neimpozitată.

Cum ar trebui să procedeze ministrul?

Ministrul Economiei a anunțat o alternativă pentru experimentul din HoReCa. Acceasta ar presupune înghețarea salariului minim și implementarea măsurii gradual, din 300 în 300 de lei. Măsura i-ar mări netul fiecărul salariat cu 125 de lei la fiecare prag. Implementarea graduală și generală ar fi alternativa optimă pentru că angajații ar simți imediat creșterea puterii de cumpărare. În acest fel s-ar reduce presiunea pe angajatori. În paralel cu implementarea, ar trebui eliminate excepțiile fiscale ale unor categorii de angajați, precum programatorii și constructorii.

Măsura ar trebui să fie implementată simultan

Prin implementarea simultană, efectele ar fi simțite imediat de toți cei care suferă de sărăcie în muncă. Există peste două milioane de români care supraviețuiesc din salariul minim. De ce am lăsa așa mulți oameni să experimenteze sărăcia, în timp ce am testa măsura  doar pe salariații HoReCa? Există în HoReCa și angajați care au salarii mari și foarte mari. De ce ar avea ei prioritate în fața celor care se chinuie de la o lună la alta? Acționând în acest fel, Ministrul Economiei poate îngropa măsura „Zero taxe”.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *