Scumpirea gazului metan distruge puterea de cumpărare din România. Prețului gazului metan a explodat în ultimele luni, ofertele pe piața concurențială fiind de 2-3 ori mai scumpe decât în 2020. Chiar și iarna precedentă, facturile la utilități reprezentau o parte semnificativă din bugetul familiilor medii din România. Iarna 2020-2021 a fost una ușoară, deci facturile la utilități vor fi de cel puțin 2-3 ori mai mari. Situația se va agrava cu siguranță în cazul în care iarna va fi una dificilă.
Piața produselor de consum
Gazul metan nu este însă o resursă utilizată doar pentru încălzirea populației, ci una esențială în nenumărate industrii. Este clar că majorarea costurilor gazului metan va genera efecte pe piețele produselor și serviciilor din România.
De exemplu, s-a anunțat o creștere a prețului pâinii cu 20%, deși recolta de grâu a fost una dintre cele mai bune din ultimii ani. Creșterea costului forței de muncă și cel al gazului metan sunt cele care determină majorarea prețurilor la produselor de panificație.
La fel, majoritatea industriilor care utilizează gaz metan în procesul de producție (de exemplu, cea a îngrășămintelor chimice, va avea creșteri de prețuri directe și indirecte, în prețul produselor agricole de anul viitor) vor experimenta majorări de costuri care se vor regăsi ulterior în prețurile de vânzare. Rata inflației este deja la un nivel extrem de ridicat și ne așteptăm ca aceasta să genereze efecte în cascadă. Va urma scumpirea gazului metan și, ulterior, amplificarea creșterii indicatorului.
Iarna în care intrăm va veni însoțită de o scădere extrem de puternică a puterii de cumpărare. Dacă noua economie nu se va stabiliza în cursul anului viitor, efectele crizei economice vor fi resimțite pentru ani întregi de zile.
Piața imobiliară
Prețul gazului metan ar putea să aibă efecte neașteptate în zona imobiliară, în special în segmentul caselor individuale. Anul trecut, chiar și la casele bine izolate, cu dimensiuni modeste, de până la 100 de mp, costul gazului metan în lunile de iarnă a fost de cel puțin 3-400 de euro. Cu noile tarife, în condițiile unei ierni reci, e posibil ca în iarnă să vedem facturi lunare la utilități cu mult peste €1000. Ce înseamnă acest lucru? Chiar și dacă iarna va fi una ușoară, pentru familiile cu venituri care tind spre nivelurile minime din țară, plata cheltuielilor cu utilitățile va deveni imposibilitate financiară.
Piața a fost inundată cu bani ieftini, dar veniturile populației nu au crescut semnificativ nici măcar în termeni nominali. Ne așteptăm deci ca scumpirile la utilități să fie resimțite extrem de puternic de populație. Facturile la utilități de neplătit vor împinge foarte mulți locuitori sub pragul sărăciei.
Pe termen mediu, ne așteptăm ca efectele acestor creșteri de prețuri să se resimtă și pe piața imobiliară. Creșterea costurilor asociate vieții la case ar trebui să determine o scădere a cererii pentru acest tip de imobile. În mod logic, scăderea cererii ar trebui să determine și o ajustare a prețurilor locuințelor în aceeași direcție. Chiar și dacă prețul la gazele naturale ar putea coborî după stabilizarea pieței, poziția Uniunii Europene față de combustibilii fosili face ca problema încălzirii să fie una extrem de sensibilă pe termen mediu și lung. Un proprietar de casă ar trebui să se gândească la problema încălzirii locuinței pe termen mediu și lung.
Locuințele ar trebui eficientizate energetic
De asemenea, autoritățile publice ar trebui să acorde mai multă atenție programelor de eficientizare energetică. Acestea ar trebui să sprijne și transformarea a cât mai multe case în locuințe pasive. Pe termen lung, reducerea consumului este singura soluție.
Din punct de vedere economic, ne pregătim pentru una dintre cele mai complicate ierni din ultimii ani. Aceasta ne va lăsa cu o putere de cumpărare sensibil diminuată.
Scumpirea gazului metan distruge puterea de cumpărare din România și nu putem face prea multe pentru a opri această evoluție.