Acumulare de capital

Acumularea de capital (Capital accumulation) este un proces de creștere a stocului de capital. Aceasta reprezintă creșterea activelor prin investiții directe sau reinvestirea profiturilor. Scopul acumulării de capital este de a crește valoarea societății și a capacității ei productive. O companie cu un stoc de capital suficient de mare va putea realiza investiții și aborda segmente mari de piață. Procesul de acumulare de capital este una dintre principalele surse de creștere economică.

acumulare de capital
Capital icons created by ultimatearm – Flaticon

Alternativa pe care o au antreprenorii la acumularea capitalului este împrumutarea sa. Utilizarea creditelor pentru finanțarea investițiilor vine însoțită de riscurile de rigoare. Antreprenorul trebuie să gireze cu active ale firmei și riscă să le piardă, dacă investiția nu va avea rezultatele scontate.

Acumularea capitalului este mai puțin riscantă pentru întreprinderi deoarece, în acest fel, se riscă doar economiile sale. Desigur, creșterea prin această metodă va fi mai puțin rapidă, pentru că firma va trebui întâi să economisească venituri.