Agenție de rating de credit

Agenția de rating de credit (Credit rating agency) analizează dacă marii debitori, companii multinaționale sau state ale lumii, sunt solvabili. Altfel spus, o agenție de rating de credit analizează dacă debitorii au capacitatea să-și achite împrumuturile la timp. De obicei, aceste agenții sunt companii private. Ratingul în sine este important pentru creditele  și investițiile viitoare. Un debitor care are un rating de credit bun va obține cu ușurință acces la finanțare.

agenție de rating
Rating icons created by Freepik – Flaticon

Cele mai importante agenții de rating de credit sunt:

Ratingul are un impact direct asupra costului creditelor. De exemplu, în 2022, România s-a împrumutat mai scump ca Ungaria de pe piețele internaționale. Acest lucru a părut surprinzător pentru mulți la momentul respectiv. Ungaria se confrunta cu o inflație mai mare ca România și forintul se depreciase semnificativ față de euro. Leul, în schimb, s-a dovedit a fi cea mai stabilă monedă din Estul Europei.

Explicația pentru faptul că România se împrumuta mai scump ca Ungaria poate fi găsită în ratingul de țară. România se află pe ultima poziție înainte de statutul de junk (gunoi), la toate cele trei agenții mari. Ratingul nostru este sub al Ungariei, deci nu e de mirare că ne împrumutăm mai scump de pe piețele internaționale.