Antreprenoriat

Prin antreprenoriat (Entrepreneurship) ne referim la unul din factorii de producție importanți. Acesta se referă la abilitatea unui antreprenor de a organiza și administra factorii de producție originari: pământul, capitalul și munca. Antreprenorii sunt cei care inițiază afacerile după ce sesizează că pe piață există nevoi nesatisfăcute sau satisfăcute necorespunzător. Aceștia creează un mix de muncă, pământ și capital în cadrul unei afaceri. Prin firma respectivă ei decid cum să aloce resursele pentru a obține produse sau servicii.  Ei își asumă riscurile inițierii afacerii și pierderii capitalului investit.

Antreprenoriatul este un factor critic pentru economie. În lipsa sa, factorii primari de producție ar rămâne neutilizați.

Antreprenoriat
Entrepreneur icons created by Leremy – Flaticon

De exemplu, în România anilor 1990 acest factor era extrem de rar. Populația activă a țării era formată într-un regim închis, în care asocierea și inițierea afacerilor era interzisă. Deloc surprinzător, cei mai mulți nu aveau curajul necesar inițierii unei afaceri.