Automatizarea economiei

Automatizarea economiei (Automation of the economy) este procesul prin care industria unei țări este transformată din una intensivă în muncă în una robotizată. Practic, industria automatizată are o implicare umană redusă la minim. Cu alte cuvinte, aceasta presupune automatizarea proceselor industriale de producție. Automatizarea economiei este adesea criticată, roboții fiind acuzați că „fură” locurile de muncă. Acest tip de protest nu este nou, el fiind asemănător luddismului. El reflectă o anumită rezistență la schimbare pe care o au indivizii. În trecut, protestele au creat blocaje pe termen scurt, dar nu au reușit să oprească progresul.

automatizarea economiei
Industry icons created by surang – Flaticon

Procesul de automatizare a activităților economice este unul continuu. Progresul tehnologic înregistrat de societatea umană este integrat în toate domeniile. Acesta are un ritm atât de accelerat încât, în acest moment, nimeni nu poate să prezică modul în care va arăta economia în viitor. Locurile de muncă din prezent vor deveni irelevante, dar cu siguranță vor apărea noi profesii.

Automatizare nu pare să fie un proces reversibil. Creșterile de productivitate înregistrate de către firmele care utilizează roboți sunt atât de însemnate încât întoarcerea la stadiul inițial nu este o opțiune. Firmele care nu adoptă noile tehnologii își pierd competitivitatea și riscă să fie scoase de pe piață.