Blockchain

Blockchain-ul este o bază de date, deschisă, distribuită și descentralizată, în care pot fi înregistrate tranzacțiile dintre părți într-o manieră eficientă, permanentă și verificabilă. Practic acesta este un „lanț de blocuri”sau o listă arborescentă de înregistrări care crește permanent. Aceste blocuri sunt legate între ele prin criptografie. În fiecare înregistrare există un hash criptografic aferent unității anterioare, o oră de înregistrare și date de tranzacție.

Blockchain
Image by Graphue on Freepik

Blockchain – ul este considerat o tehnologie cu potențial mare de creștere pentru că poate securiza extrem de bine bazele de date. În plus blocurile de date sunt rezistente la modificarea conținutului. De asemenea, această tehnologie poate fi folosită pentru digitalizarea și automatizarea unor domenii care păreau nereformabile. De exemplu, tehnologia permite înregistrarea drepturilor de proprietate, fapt care ar putea duce la dispariția unei părți a serviciile notariale.

Această tehnologie a generat foarte mult interes și astfel a evoluat extrem de mult, în doar câțiva ani. În prezent, se poate vorbi despre trei generații ale tehnologiei:

  • Proof-of-Work (Dovada muncii) – presupune validarea tranzacțiilor prin rezolvarea de probleme matematice, a căror complexitate crește pe măsură ce se dezvoltă lanțul. Pe rețelele de acest gen, se realizează tranzacții de cripto-monede. Din această cauză, rețelele de acest tip sunt mari consumatoare de energie. Bitcoin este exemplul relevant pentru această generație.
  • Proof-of-Stake (Dovada deținerii) a fost dezvoltată pentru a rezolva problema consumului de energie. Validarea tranzacțiilor este realizată de cei care dețin cripto-monedele din rețea. Acest tip de rețele au introdus contractele inteligente. Această tehnologie a fost propusă de Ethereum.
  • Proiecte interoperabile – Acestea permit comunicarea între rețele și, în timp, ar trebui să facă posibile operațiuni financiare extrem de variate. Un exemplu pentru această tehnologie este Cardano.