Capacitate excedentară

Capacitatea excedentară (Excess capacity) se referă la situația în care o firmă produce la un nivel inferior capacității sale. Există diverse motive care pot împinge o companie într-o zonă de capacitate excedentară. Acestea pot varia de la prăbușirea cererii și până la estimarea greșită a evoluției pieței.

capacitate excedentară
Factory icons created by Freepik – Flaticon

De exemplu, o prăbușire a cererii va forța întreprinderea să-și reducă nivelul producției sub capacitate. Similar, estimarea greșită a cererii viitoare, urmată de investiții suplimentare în capacități de producție poate aduce o firmă în aceeași situație. De asemenea, intrarea pe o piață a unor noi competitori ar duce la apariția de capacități excedentare de producție.

Când o firmă ajunge să aibă capacități excedentare de producție, administratorii ei sunt forțați să facă alegeri critice. Ei trebuie să analizeze piața și să-și formeze o opinie despre evoluția ei viitoare. Astfel, în cazul în care nu se întrevede posibilitatea ca aceste capacități de producție să fie folosite pe termen scurt și mediu, firma ar trebui să încerce valorificarea lor. Conservarea utilajelor nu are sens pe termen lung, pentru că acestea vor fi afectate de uzura morală.