Cerere elastică

Conceptul de cerere elastică (Elastic demand) sau cererea cu elasticitate supraunitară se referă la situația în care, în condiții de caeteris paribus, creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor atrage o scădere mai mult decât proporțională a cererii pentru acestea.

Similar, o scădere a prețurilor bunurilor și serviciilor atrage o creștere mai mult decât proporțională a cererii pentru acestea.

Să luăm ca exemplu o piață în care în urma creșterii prețului, de la 8 la 9 u.m., are loc o scădere a cantității cerute, de la 10 la 8 bucăți.

Piață cu cerere elastică
Piață cu cerere elastică

Știm că formula pentru calculul elasticității în funcție de preț este:

formula elasticității cererii

deci, in cazul nostru, înlocuim datele și obținem

Ecp = – (7-10)/(9-8) * 8/10 = 3*4/5 = 12/5 = 2,4.

Elasticitatea în funcție de preț este supraunitară, deci o creștere a prețurilor cauzează reducerea cantității cerute într-o proporție mai mare.

Din date putem calcula și impactul creșterii prețurilor asupra valorii vânzărilor. Vedem că inițial pe piață se vindeau produse în valoare de 80 de u.m. (Po*qo = 8*10= 80 u.m.) și, după majorare, de 63 u.m. (P1 *q1 = 9*7= 63 u.m.). Valoarea vânzărilor de pe piață scade cu 17 u.m. (80 u.m. – 63 u.m.). Cu alte cuvinte, sensibilitatea la preț a consumatorilor este relativ mare.