Cumpără dip-ul (Buy the dip)

Cumpără dip-ul (Buy the dip) este un îndemn folosit pe piața bursieră pentru a convinge investitorii să achiziționeze active la preț scăzut. „To dip” înseamnă a cufunda, deci se sugerează că activele respective s-au prăbușit la un nivel minim. Din punctul acesta, ele ar putea doar să crească. Îndemnul sugerează că achiziția va veni însoțită de câștiguri pe măsură. Premisa fiind că prețul activului respectiv chiar este cel mai mic posibil. Problema cu acest tip de îndemn este că investitorii nu au certitudinea că valoarea respectivă este cea minimă. Frecvent, în spatele îndemnurilor se află doar dorința unora de a declanșa un raliu (rally) pe o piață a ursului.

Cumpără dip

De obicei, acest îndemn este folosit după o perioadă în care trendul de pe piață a fost constant de scădere. Investitorii sunt îndemnați să cumpere în ideea că urmează o piață a taurului. Dacă momentul în care apare îndemnul „Cumpără dip” este unul de minim, investitorii au posibilitatea să obțină randamente superioare pentru capitalul lor.

De asemenea, îndemnul poate să fie utilizat și independent de evoluția pieței bursiere. De exemplu, când acțiunile unei companii trec printr-o perioadă prelungită de depreciere, ar putea să apară acest îndemn la adresa investitorilor. Recomandarea ar putea avea succes dacă ar fi însoțită de date care să sugereze revenirea companiei.