Daună economică

O daună economică (Economic damage) este o pierdere de natură financiară suferită de un individ sau o organizație. Daunele economice pot fi cauzate de calamități, crize financiare, șocuri economice, accidente sau pot fi provocate cu intenție. Daunele economice pot afecta toate formele de proprietate.

Daunele economice pot lua forme diferite:

  • pierderi economice directe – Acest tip de daune se referă la pierderile financiare imediate. De exemplu, distrugerea fizică ale bunurilor deținute.
  • pierderi economice indirecte – Distrugerea unor active poate afecta și terții. De exemplu, închiderea unei fabrici va determina concedierea angajaților și scăderea cererii dintr-o regiune.
  • costuri de oportunitate – Distrugerea unui activ poate să producă și costuri legate de renunțarea la alte oportunități. De exemplu, un individ care își pierde casa va fi nevoit să se mute în chirie și să-și consume din economiile făcute pentru achiziționarea unui autoturism electric. Ulterior, acesta va fi forțat să refuze o oportunitate de carieră care presupune ca el să facă naveta. Astfel, el va experimenta costuri de oportunitate asociate cu dauna inițială.
Daună economică
Crisis icons created by Parzival’ 1997 – Flaticon

Persoanele fizice și juridice se pot proteja de riscurile asociate  daunele economice prin utilizarea unor polițe de asigurare.