Diversificare (Diversification)

Diversificarea (Diversification) este o strategie de realizare a investițiilor care presupune diseminarea riscurilor. Astfel, pentru a securiza valoarea unui portofoliu, se achiziționează active și vehicule investiționale extrem de variate care nu prezintă riscul unei căderi simultane.

Prin strategia de diversificare se urmărește dezvoltarea unui portofoliu solid și sigur. Acesta trebuie să aibă capacitatea să-și păstreze o parte cât mai mare din valoare în timpul șocurilor economice.  Pentru a se reuși atingerea acestui obiectiv, cel care formează portofoliul trebuie să renunțe la o parte din câștigurile potențiale. Un portofoliu diversificat va avea o profitabilitate mai scăzută ca unul specializat într-o industrie aflată pe val. Industriile cu rate mari de creștere sunt cele mai profitabile, dar și cele mai riscante. Volatilitatea de pe aceste piețe ar pune în pericol valoarea portofoliului.

diversificare
Goods icons created by Freepik – Flaticon

Nu există limite în modul de diversificare a portofoliilor. Aceasta se poate realiza între tipuri de active, industrii, țări etc. Oricât de diversificat ar fi conținutul unui portofoliu, nu există garanții totale. De exemplu, în 2023, în urma creșterii dobânzilor de referință, valoarea obligațiunilor emise de diverse state s-a prăbușit. Cei care au avut portofolii în care titlurile de stat ocupau o pondere importantă, au suferit pierderi semnificative.