Echilibru stabil

Un echilibru stabil (Stable equilibrium) se referă la un model în care piața se reechilibrează rapid când apar distorsiuni cauzate de către forțe externe. Pe termen mediu și lung piața este într-o stare de echilibru, chiar dacă pot să apară dezechilibre temporare. Pentru ca acest tip de echilibru să existe, piața ar trebui să se echilibreze singură, fără intervenții din exterior. Acest tip de echilibru este diferi de cel instabil, în care cererea și oferta se echilibrează într-un alt punct.

echilibru stabil
Pendulum icons created by Freepik – Flaticon

Piețele care se reechilibrează rapid sunt dinamice și transparente. Atât agenții cererii, cât și ai ofertei, au capacitatea să se adapteze rapid la noile condiții de piață. Aceștia au acces la informații și pot acționa în direcția optimizării rezultatelor lor.

echilibrul stabil, creșterea temporară a ofertei
Sursă: Inițiativa Privată

În acest model ideal, piața se întoarce în punctul inițial de echilibru, indiferent de forțele existente. De exemplu, în graficul de mai sus am presupus o creștere a ofertei. Producătorii vor să-și majoreze vânzările și cota de piață și aleg să realizeze mai multe bunuri. Curba ofertei se va deplasa la dreapta și, pe fondul creșterii cantității la q1, prețul va tinde să scadă la P1. Scăderea marjelor medii de profit îi va determina pe producători să-și reducă oferta. Curba se va muta la stânga și piața se va întoarce în punctul inițial de echilibru.