Economie de îndatorare

Prin economie de îndatorare (Debt-driven economy) ne referim la un sistem în care creșterea economică este dependentă de creditare. Pentru ca acest sistem de dezvoltare să fie sustenabil, statele trebuie să aibă un plan clar de plată a datoriilor. Dacă îndatorarea se face fără ca împrumuturile din urmă să fie achitate, există riscul ca statul să intre în incapacitate de plată. În această situație, acesta va fi forțat să majoreze colectarea din impozite, fapt care va frâna creșterea economică.

economie de îndatorare
Debt icons created by Freepik – Flaticon

Practic, o economie de acest tip se bazează pe expansiunea bazată pe credite și nu pe acumularea de capital. Preferința pentru capitalul împrumutat este legată de dificultatea acumulării sale și de dorința de accelerare a procesului.

Într-o economie de acest tip, Guvernele, firmele și indivizii se bazează extensiv pe utilizarea de credite. Din această cauză, atunci când apar fluctuații ale dobânzilor, modelul economic este expus la presiuni. Dintre caracteristicile acestui tip de economie, menționăm:

  • niveluri ridicate de îndatorare;
  • activitate economică bazată pe credite;
  • consum bazat pe credite;
  • riscuri ridicate de instabilitate financiară.