Efectele de comerț (Negotiable instruments) sunt tipuri de documente care garantează plata unor sume de bani la momente prestabilite sau la cerere. Se întâmplă frecvent ca firmele să nu aibă la îndemână sumele de bani necesare unor tranzacții. Rolul acestor documente este de a flexibiliza relațiile comerciale. Cele mai întâlnite efecte de comerț sunt cecurile, biletele la ordin, cambiile etc.
În principiu, aceste instrumente financiare au două funcții prin care stimulează comerțul. În primul rând, efectele de comerț promit achitarea unei sume de bani, deci suplinesc lipsa de lichiditate. În al doilea rând, acestea sunt transferabile, deci, prin utilizarea lor, permit creșterea circulației mărfurilor.
Conceptul ne indică și locul în care sunt utilizate în mod curent acces tip de instrumente, în comerț. Aceste instrumente au ca merit principal faptul că grăbesc viteza de circulație a mărfurilor. Dacă fiecare furnizor ar aștepta plata în numerar, s-ar forma blocaje semnificative în lanțul de aprovizionare. De asemenea, s-ar reduce și rulajele agenților economici prezenți pe piață. Fiecare furnizor ar avea acces la bani doar după ce și-ar vinde produsele de pe stoc. Cum el nu ar putea să se aprovizioneze înainte să efectueze vânzări, refacerea stocurilor ar fi întârziată.