Grupul celor 7

Grupul celor 7 (Group of seven – G7) este un grup politic inter-guvernamental format din liderii a șapte dintre cele mai puternice țări ale lumii: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britaniei și Irlandei de Nord și SUA. Summitul G7 își are originea într-un eveniment organizat în 1975 de către Franța, la care au fost invitați liderii altor cinci țări: Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britaniei și Irlandei de Nord și SUA. Acest summit a fost numit Grupul celor 6. La ediția din 1976 s-a alăturat și Canada, fapt care a dus la apariția Grupului celor 7. Între 1997 și 2014, cât timp a participat la summit și Rusia , grupul s-a numit al celor 8.

Grupul celor 7, G7
Sursă: hartă creată cu www.mapchart.net

Grupul se întâlnește anual, în cadrul unui summit care are loc alternativ în una din țările membre. Țara în care se desfășoară summitul acționează ca lider al grupului. Scopul întâlnirilor constă în abordarea problemelor globale și identificarea strategiilor de rezolvare a lor. În timpul summitului au loc întâlniri și cu țările invitate.

În 2022 a avut loc al 48-le summit G7,  o ediție la care, în contrextul războiului din Ucraina au fost invitați pe lângă reprezentanții din grupul de informare și Africa de Sud, Argentina, India, Indonezia, Senegal,  Ucraina alături de mai multe organizații internaționale (FMI, OCDE, ONU, Banca Mondială, OMS, Organizația Mondială a Energiei).