Grupul celor 8

Grupul celor 8 (Group of eight – G8) a fost un grup politic inter-guvernamental format din liderii a opt dintre cele mai puternice țări ale lumii: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Rusia, Regatul Unit al Marii Britaniei și Irlandei de Nord și SUA. G8 s-a format în 1997, când Rusia a fost invitată în Grupul celor 7. Gruparea se întrunea în cadrul unui summit anual. inițial Acesta avea loc alternativ în una din țările membre, țara în care se desfășura oferind și liderul G8. Grupul celor 8 se întrunea pentru a identifica și aborda probleme globale și a elabora strategii de rezolvare a lor.

În 2014, după ce invitația Rusiei a fost retrasă, grupul s-a dizolvat. Întâlnirea din 2014 trebuia să aibă loc la Soci, dar a fost suspendată la începutul lunii martie. Ulterior, țările membre s-au întrunit în formatul inițial, G7 la Bruxelles. Astfel, a fost realizată excluderea Rusiei din cadrul acestui grup.

Grupul celor 8, G8
Sursa: hartă creată cu www.mapchart.net

Summitul G8, ca și G7, își are originea într-un eveniment organizat în 1975 de către Franța, la care au fost invitați liderii din Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britaniei și Irlandei de Nord și SUA. Summitul a fost denumit la momentul respectiv Grupul celor 6 și numele s-a păstrat.