Iluzia prosperității

Iluzia prosperității (Illusion of prosperity) este un concept folosit  pentru a descrie comportamentul imprudent al agenților economici. Imprudența apare în special în fazele de boom economic, în care expansiunea este bazată pe creditare. Utilizarea extensivă de credite și preferința temporară pentru consumul prezent, creează impresia prosperității. Debitorii au senzația că au ajuns la un nivel de prosperitate mai mare decât în realitate. Această iluzie îi determină pe aceștia să consume mai mult decât își permit.

Pentru a înțelege fenomenul iluziei prosperității este suficient să ne uităm la perioada dintre criza din 2007 și 2022. În anii respectivi, cele mai multe bănci centrale din lume au relaxat condițiile de creditare și creditele au devenit extrem de accesibile. În cele mai multe țări, dobânzile la credite au coborât în apropiere de 0. Efectul a fost o expansiune greu sustenabilă a economiilor. În perioada aceasta, au explodat investițiile indivizilor în acțiuni și alte active, precum cripto-monedele.

iluzia prosperității
Fixed asset icons created by Dewi Sari – Flaticon

(2) Iluzia Prosperității este și o lucrare a lui Joel Blau în care este criticată extensiv ideea că piața liberă și că instituțiile acesteia duc la cel mai înalt nivel de dezvoltare posibil într-o societate. În această direcție acesta argumentează necesitatea unui guvern puternic.