Impozit neutru Hall-Rabushka

Un impozit neutru Hall-Rabushka (Hall-Rabushka flat tax) este un sistem de taxare propus în 1985 de către economiștii americani Robert Hall și Alvin Rabushka pentru înlocuirea sistemului clasic de impozitare pe venit. Cei doi economiști au propus un tip de impozit care se aseamănă cu taxa pe valoare adăugată. Impozitul neutru Hall-Rabushka urma să fie impus pe două niveluri: companii și salariați.

Impozit neutru Hall-Rabushka
Tax icons created by Freepik – Flaticon

Companiile ar fi urmat să plătească taxe pe valoarea adăugată în procesul de producție, după ce ar fi dedus investițiile și cheltuielile operaționale, de la cele de capital și până la salariile angajaților. La companii, acesta este asemănător impozitării profitului. Firmele ar datora taxe doar pe valoarea adăugată.

La nivelul indivizilor, impozitul ar fi trebuit să se aplice pe salarii, începând cu un anumit prag. Partea neimpozitată a salariului putând fi considerată un cost al întreținerii forței de muncă. Astfel, impozitul ar fi fost aplicat doar pe valoarea adăugată a muncii. O impozitare de acest gen are sens pentru că forța de muncă are nevoie de cheltuieli de întreținere. Impozitele pe venit clasice tratează indivizii ca pe elemente de capital care funcționează fără costuri. Cu toate acestea, o persoană nu poate munci fără odihnă, mâncare etc.