Învestire

Prin învestire (Vesting) ne referim la un termen legal folosit atunci când un angajator le promite salariaților anumite active sau beneficii viitoare. De exemplu, acesta este folosit când unele companii atrag angajați cu promisiunea oferirii unor acțiuni viitoare. Angajații se obligă să rămână în companie de-a lungul unei perioadei contractuale agreate. Ulterior, la data scadenței sau învestirii acțiunile promise sunt transferate salariaților.

învestire
Friendship icons created by BZZRINCANTATION – Flaticon

Această metodă de bonificare a salariaților este specifică în special start-up-urilor care se dezvoltă cu ajutorul capitalului de risc. Fondatorii trebuie să atragă specialiști într-o companie care poate falimenta în orice moment. Promisiunea unui pachet de acțiuni are potențialul să convingă specialiștii să-și asume acest risc. Cum rata falimentelor este enormă în acest sector, de foarte multe ori acțiunile respective ajung să nu valoreze nimic.

Învestirea poate să aibă mai multe variante, în funcție de negocierile dintre părți. Vestuirea se poate face la finalul contractului sau la intervale regulate de timp. Astfel, un angajat care are un contract în care i-au fost promise 100 de acțiuni le va primi etapizat. De exemplu, acesta va primi câte 25 de acțiuni, din șase în șase luni, timp de doi an