Penuria

Penuria (Penury) se referă la sărăcie, lipsa mijloacelor de trai și a produselor și serviciilor. Economic, penuria privește incapacitatea producătorilor de asigurare a cantităților de produse sau servicii cerute pe piață. Frecvent, aceștia nu pot să asigure nici măcar niveluri pe care le-au acoperit în trecut. Cauzele penuriei pot fi diverse, de la epuizarea unor resurse și până la condiții excepționale care modifică mediul economic. Lipsa produselor din magazine nu poate fi rezolvată pe termen scurt.

penuria
Sold out icons created by berkahicon – Flaticon

De multe ori, starea de penurie poate să aibă cauze naturale. De exemplu, un an agricol slab are un impact substanțial asupra ofertei din anumite produse.

De cele mai multe ori, cauzele ofertelor scăzute trebuie căutate în intervențiile statului. De exemplu, plafonarea unor prețuri în Ungaria a determinat firmele din țara respectivă să-și reducă oferta locală.  Rafturile din magazine s-au golit și ungurii au început să se aprovizioneze din țările vecine.

Similar, în anii 1980, situația generalizată de penurie din România a fost cauzată de deciziile politicienilor. Hotărârea de a achita datoria externă a țării cu orice preț a golit țara de produse de bază. Acele lipsuri nu au fost un eșec al pieței, ci rezultatul unor decizii politice iraționale.