Piața muncii (Labor market) este locul în care se întâlnește cererea și oferta de muncă sau de locuri de muncă. Firmele și instituțiile care caută angajați reprezintă cererea de forță de muncă, în timp ce angajații în căutare de noi locuri de muncă și șomerii reprezintă oferta de forță de muncă. Prețul pieței este reprezentat de nivelul salarial care se formează în punctul de echilibru. Acesta este o valoare generală, la nivel individual apar diferențe semnificative între salariați.
Foarte interesant este că piața muncii poate fi considerată un exemplu de piață monopolistică. Oferta pieței, la nivel global, constă din miliarde de indivizi dispuși să-și vândă forța de muncă. La rândul ei, cererea este formată din milioane de organizații.
Chiar dacă oferta este imensă, nu există două persoane similare, cu capacități identice. Acestea se diferențiază prin vârstă, calități intelectuale, capacitate fizică, calificare, experiență anterioară, creativitate, disponibilitate la efor etc. Această diferențiere este cea care le permite posesorilor să-și vândă forța de muncă la prețuri diferite. Un specialist care își caută un loc de muncă va pleca de la prețul pieței și va solicita suplimentarea pe baza a ceea ce îl deosebește de ceilalți candidați.