Punct mort

Punctul mort (Deadlock) în economie se referă la pragul de rentabilitate al unei întreprinderi. Practic, prin punct mort înțelegem nivelul minim al producției sau cifrei de afaceri de la care activitatea devine profitabilă. În acest punct, încasările egalează costurile și firma trece de la pierderi la profit zero. Prima unitate suplimentară comercializată va duce firma în zona de profituri.

(2) Punctul mort se poate referi și la o situație de blocaj, în care progresul nu este posibil. De exemplu, o negociere între sindicate și management care nu duce la rezolvarea și închiderea conflictului. Acest blocaj se poate chiar agrava, prin grevă și blocarea activității. În acest sens, punctul mort se referă la o situație care nu poate fi rezolvată fără ca una dintre părți să cedeze și să-și nuanțeze solicitările.

Grevă, punct mort
Image by pch.vector on Freepik

De exemplu, când punctul mort se referă la o grevă, aceasta nu se poate rezolva fără ca una dintre părți să cedeze. Și muncitorii și patronatul înregistrează pierderi în perioada în care se desfășoară greva. De obicei, partea care este supusă la presiuni mai puternice va face prima concesii. Dacă firma riscă să piardă contracte, probabil că patronatul va face primul pași în direcția rezolvării conflictului de muncă.