Raritate indusă de cerere

Prin raritate indusă de cerere (Demand-induced scarcity) înțelegem situația în care cererea pentru anumite resurse crește și oferta rămâne constantă. Resursele pot fi relativ abundente și, pe termen lung, oferta poate să crească, dar, pe termen mediu, nu este adaptabilă. Astfel, pentru o perioadă de timp resursele vor deveni relativ rare și prețul lor va crește.

Raritatea indusă de cerere poate să fie întâlnită pe orice piață cu produse sau servicii. De fiecare dată când apare o creștere neprevăzută a cererii, oferta va avea dificultăți să se adapteze. Când cererea este una temporară, se poate transmite un semnal înșelător către producători. Ei ar putea considera că acesta este un nivel normal al cererii și că trebuie să investească în noi capacități de producție.

chip, raritate indusă de cerere
Cpu icons created by Prosymbols – Flaticon

Acest tip de raritate indusă de cerere a putut fi observat în perioada de după declanșarea pandemiei COVID-19. Creșterea cererii pentru produse electronice a dus la o penurie generaliză pe piața chip-urilor electronice. Chiar dacă marile firme au crescut producția și au anunțat investiții în noi facilități, oferta imediată a rămas rigidă. Producătorii de electronice și-au majorat comenzile de chip-uri și, imediat ce a fost posibil, au început să-și facă stocuri. Acest lucru a contribuit la continuarea stării de penurie și la formarea unui efect bullwhip.