Redevența

Redevența (Royalty) este o sumă de bani, stabilită contractual, care este plătită proprietarilor unor active, de către utilizatorii acestora. Redevența se plătește proprietarilor activelor, corporale sau necorporale, pentru dreptul de folosință. Practic, redevențele funcționează similar unei rente. Acest tip de venituri este întâlnit frecvent în zona drepturilor de autor. Scriitorii, compozitorii, fotografii pot să obțină venituri, în condiții contractuale, pentru fiecare replică a unei opere de a lor. Aceste sume nu sunt impresionante, dar în contextul unor volume mari de vânzări pot să se constituie în venituri semnificative.

redevența
Royalties icons created by Smashicons – Flaticon

Veniturile de acest tip nu se limitează la artiști ci se pot referi și la alte tipuri de creatori. De exemplu, inventatorii care își brevetează ideile pot să obțină venituri din cedarea dreptului de utilizare al acestora. Astfel, un inventator care dezvoltă un produs original poate să licențize dreptul de realizare și comercializare al acestuia către una sau mai multe firme. Contractul se realizează pe perioade suficient de lungi ca investiția companiilor să poată să renteze.

Practic, redevențele sunt o plată pentru utilizarea unui drept intelectual. Cuantumul acestora se stabilește prin intermediul unor contracte de licențiere, încheiate între creatori și firmele interesate să comercialize produsele respective.