Șpagă

Șpaga (Bribe) se referă la suma de bani sau favorul care este oferită unei persoane cu autoritate, dintr-o organizație publică sau privată, pentru a influența decizia acesteia. Scopul pentru care se oferă o șpagă este obținerea accesului la o resursă rară sau a unui avantaj competitiv. De exemplu, sunt frecvente cazurile în care se oferă sume de bani pentru câștigarea unei licitații. Fenomenul apare în special când licitația este organizată de către o autoritate publică.

șpagă
Bribe icons created by Anggre Tionanda – Flaticon

În societățile cu nivel ridicat de corupție, mita poate să fie și un stimulent pentru a determina funcționarii să-și facă treaba. În acest caz, cel care o oferă nu dorește să obțină un avantaj ilicit. Interesul său este să pună în mișcare un sistem blocat. De exemplu, să i se avizeze o solicitare care întârzie să fie verificată și ratificată. Altfel spus, șpaga este și un instrument pentru a pune lucrurile în mișcare. Procesul birocratic este atât de complex, încât unii apelează la mijloace ilicite pentru a grăbi diverse proceduri.

Scopul oferirii de mită nu se limitează la obținerea de avantaje economice. În societățile extrem de corupte, indivizii apelează la acest obicei pentru obținerea accesului la servicii esențiale, precum cele medicale.