Categorii
Intern

Tichetele de vacanță vor distruge turismul românesc

Un proiect depus în Parlamentul României prevede acordarea de vouchere de vacanță, de către stat, tuturor angajaților din economie. O măsură de acest gen ar crea o presiune colosală pe piață și, în lipsa modificării ofertei, va determina creșterea semnificativă a prețurilor. Scumpirea cazărilor din România nu va fi însoțită de o creștere proporțională a calității lor.

Tichetele de vacanță vor distruge turismul românesc pentru că vor crea o cerere artificială care va afecta concurența de pe piață. 130 de parlamentari ai coaliției de guvernare au depus în Parlament un proiect care prevede ca toți salariații din economie să beneficieze de vouchere de vacanță acordate de stat. Proiectul nu are un studiu de impact fundamentat și este greu de crezut că statul va găsi resursele pentru finanțarea sa.

La începutul lui 2023, în economie existau în jur de șapte milioane de contracte de muncă și un număr de salariați ceva mai scăzut. Un voucher are o valoare de circa 300 de euro. Dacă statul ar acorda tichete pentru toți salariații din economie ar trebui să facă un efort anual de circa două miliarde de euro. Nu este clar de unde va găsi statul surse de finanțare pentru a realiza acest lucru. Știm însă că suma de bani, cheltuită în mod obligatoriu în turismul românesc, va fi de 3-4 ori mai mare decât în prezent.

Proiectul este o subvenție mascată acordată HoReCa

Proiectul pare să fie unul scris cu gândul la HoReCa și el este, în fapt, un imens ajutor de stat mascat. Acesta reprezintă crearea unei cereri artificiale pentru servicii care nici măcar în prezent nu se remarcă prin calitate. Practic, în loc ca industria să se dezvolte pe bază de competitivitate, se preferă ajutoarele de stat mascate. Aceste ajutoare vin în contextul în care industria beneficiază deja de un regim fiscal preferențial față de alte domenii.

Valoarea tichetelor va fi redirecționată către unitățile de profil și vor funcționa ca o subvenție. Din păcate, acest ajutor nu imită perfect funcționalitatea unei subvenții clasice. Aceasta nu se alocă pe noaptea de cazare pentru a reduce tariful ci vine ca o subvenție de 100%. Handicapul unei subvenții de 100% este că stimulează ofertanții să majoreze prețurile de vânzare. La o subvenție obișnuită, ofertantul poate reduce prețul cu un procent oarecare, dar trebuie să fie în continuare competitiv.

Voucherele afectează calitatea serviciilor

Sistemul tichetelor de vacanță favorizează apariția clienților captivi. Dacă proiectul va fi promulgat, vor exista 6-7 milioane de clienți obligați să consume turism românesc. O firmă care are clienți garantați nu este interesată să-și îmbunătățească produsul sau serviciul. Dacă numărul de clienți garantați ar crește la 6-7 milioane, cei mai mulți hotelieri din România vor profita de ocazie pentru a-și maximiza profiturile. Investițiile în unități și calitatea per ansamblu a serviciilor se vor reduce. De asemenea, administratorii localităților stațiune vor minimiza importanța investițiilor pentru că vor lua prezența clienților drept un indicator al performanței.

La toate acestea, se adaugă faptul că voucherele de vacanță sunt bani care expiră. Dacă nu sunt utilizate în timp util, banii se întorc la sursă. Operatorii de turism știu acest lucru și, drept urmare, au disproporționat de multă putere în negocierea cu clienții. Pentru unii clienți, calitatea serviciilor va trece în plan secundar când miza va fi pierderea banilor blocați în vouchere.

Tichetele determină creșterea prețurilor

Mulți au remarcat că în România cazările au ajuns mai scumpe ca în țări care au cultură turistică. Un factor determinant al creșterii acestor prețuri este existența tichetelor pentru bugetari. Statul acordă anual tichete în valoare de peste jumătate de miliard de euro bugetarilor din România. Și marea majoritate a acestora ajung să fie utilizate în sezonul turistic, în stațiunile de la mare sau de la munte. Se formează o presiune temporară a cererii care determină creșterea prețurilor.

Extinderea bazei de acordare a tichetelor va crește și mai mult presiunea pe prețurile de cazare și va face ca România să fie și mai puțin atractivă pentru turiștii străini. Ulterior ne vom mira de faptul că țările din regiune reușesc să atragă mai mulți turiști ca noi.

Dependența de vouchere generează probleme de cash flow

În prezent, există hoteluri și pensiuni care refuză să primească tichete de vacanță. Nu este greu de înțeles de ce se întâmplă acest lucru. Oricât de bine ar funcționa sistemul, tichetele de vacanță cauzează întârzieri în încasări. Hotelurile care se vor baza aproape exclusiv pe clienții cu tichete vor avea probleme de numerar.  O unitate de cazare dependentă de clienții cu tichete de vacanță va avea probleme operaționale. Așteptarea încasărilor va justifica creșterea prețurilor la cazare și va afecta funcționarea unității.

Rămânem la părerea că beneficiarii tichetelor ar trebui să poată opta pentru plata CAS și CASS și să încaseze suma netă pentru a o cheltui după cum cred de cuviință.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *