Categorii
Financiar

Trei efecte ale impozitării multinaționalelor

Guvernul României pare hotărât să rezolve problema deficitului bugetar. Printre măsurile fiscale anunțate există și una care presupune stabilirea unui prag minim pentru impozitul pe profit pentru firmele cu cifre de afaceri de peste $50 de milioane. Acesta urmează să fie de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Pe hârtie, măsura va aduce venituri suplimentare semnificative. În practică, ne vom confrunta cu efecte adverse semnificative.

Guvernul și-anunțat o parte din măsurile fiscale și acestea ar trebui să ne îngrijoreze. În ceea ce privește firmele mari se dorește introducerea unui prag minim de 1% pe cifra de afaceri care să se aplice când valoarea impozitului pe profit este mai scăzută de atât. Inițial se vorbea despre firmele cu cifre de afaceri de peste $100 de milioane, dar, în ultima formă a propunerii, pragul a fost coborât la $50 de milioane. Pentru ca firmele să nu fie afectate de acest prag, ele ar trebui să aibă o marjă de profit de 6,25% din cifra de afaceri. În acest caz, aplicarea unui impozit de 16% ar însemna taxe totale de 1% din cifra de afaceri (6,25%*16% = 1% *CA). Pentru toate firmele care au marjele de profit sub 6,25% noul prag va însemna cheltuieli suplimentare. Există cel puțin trei efecte periculoase ale impozitării multinaționalelor.

Reducerea dimensiunii firmelor (1)

Multe dintre corporațiile prezente în România ar putea să se reorganizeze în mai multe unități distincte. Totul depinde de dimensiunea efortului financiar. Astfel, dacă valoarea impozitului suplimentar depășește costurile administrării mai multor firme mai mici, ne putem aștepta la reorganizarea corporațiilor din întreaga țară. În acest caz, există și riscul ca salariații să își piardă puterea de negociere. În firmele mici, sindicalizarea este mai dificilă și mai puțin eficientă.

Transferul impozitului către consumatorii finali (2)

Firmele care nu se pot reorganiza vor transfera costurile suplimentare către clienții finali. Astfel, fie că vorbim de lanțuri comerciale sau furnizori de electricitate sau gaz metan, firmele vor fi obligate să majoreze prețurile finale pentru a acoperi costurile suplimentare. Multe dintre aceste firme au investit agresiv în expansiune și nu merită să fie acuzate de ascunderea profitului.

Introducerea acestui prag de impozit minim va alimenta inflația într-o măsură mai mare decât ar fi făcut-o creșterea cu 1% a TVA. Efectele asupra prețurilor finale vor fi mai mari. 1% la TVA ar fi însemnat doar a 110 – a (100 + TVA de 10%) sau a 120 – a parte din preț (100 + TVA de 20%). Astfel spus, creșterea ar fi cu 0,91% (100/110) pentru produsele care au acum TVA de 9% și de 0,83% (100/120) pentru cele care acum au TVA de 19%. Integrat total în costuri, 1% din cifra de afaceri va majora prețurile cu 1,01%.

Mutarea UiPath (3)

Unicornul cu care ne place să ne mândrim este înregistrat în statul american Delaware. Acest stat este preferat de foarte multe companii pentru taxele sale scăzute. Vehiculul din SUA operează vânzările internaționale printr-un SRL înregistrat în România. UiPath s-a dezvoltat continuu, dar încă nu a ajuns să fie profitabilă. În ultimele 12 luni, la o cifră de afaceri de circa $1,1 miliarde, pierderile au fost de $237,69 milioane. SRL-ul este înregistrat pentru plata impozitului pe profit, deci datorează 0 lei pentru ultimele luni. Inițiativa guvernamentală prevede un impozit de 1% din cifra de afaceri, ceea ce, pentru cifrele actuale, ar însemna $11 milioane. Asta ar duce pierderile totale ale UiPath la $248,69 milioane.

Nu putem suspecta faptul că UiPath își ascunde profitul. Evoluția sa este absolut normală pentru un start-up. Cu toate acestea, măsura guvernului va determina compania să-și mute partea de vânzări de pe SRL-ul din România. Foarte probabil, cifra de afaceri a unității din România se va prăbuși.

Înțelegem contextul în care Guvernul încearcă să obțină mai mulți bani de la companii. Avem un deficit scăpat de sub control și nicio autoritate publică nu pare interesată să-și ajusteze cheltuielile. Avem însă o problemă cu argumentația folosită împotriva acestor firme. Ele sunt acuzate că-și ascund profiturile și nu plătesc taxe în România. Printre firmele acuzate se regăsesc cei mai mari angajatori din țară, care plătesc taxe de muncă consistente. Zeci de procente din cifrele de afaceri se duc în taxe și contribuții sociale.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *