Categorii
Opinii

Un cutremur poate reseta piața imobiliară

Un cutremur major, cu pagube limitate, poate reseta din temelii piața imobiliară. Este suficient ca unele categorii de clădiri să sufere avarii structurale pentru a genera scăderea agresivă a cererii. Într-un timp relativ scurt, piața imobiliară va fi invadată cu oferte de locuințe din clădiri care ar necesita investiții considerabile pentru reabilitare.

Un cutremur poate reseta piața imobiliară, mai ales dacă va provoca daune anumitor categorii de clădiri. În România nu a mai existat un cutremur devastator în ultimii 46 de ani. Perioada lungă care a trecut de atunci a dus la o supraevaluare a unor clădiri care nu sunt sigure. În prezent, cele mai multe persoane își aleg locuințele pe baza unor criterii personale. Unii sunt convinși că blocurile construite în anii 1980 sunt cele mai sigure. Alții vor apartamente cât mai noi, construite conform ultimelor normative. Și sunt și unii care își alocă timp pentru a urmări construcția propriu-zisă a locuinței. Cu toate acestea, doar timpul și un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter ar putea să valideze rezistența acestor clădiri.

Primul cutremur care va avaria grav câteva blocuri din București va determina resetarea pieței imobiliare. Nu este nevoie ca blocurile să se prăbușească sau să existe victime umane pentru a declanșa această reacție a pieței. Este suficient să apară fisuri care să nu mai permită locuirea clădirilor pentru a determina scăderea semnificativă a cererii pentru acestea. Oferta formată din astfel de apartamente va crește și prețurile se vor duce în jos. Prea puțini vor mai risca să le cumpere.

Locuințele supraevaluate sunt investiții proaste

Din momentul în care, în conștiința colectivă, anumite categorii de imobile vor fi asociate cu riscul seismic, proprietarii lor vor încerca să scape de ele. Problema este că nu va mai exista cerere semnificativă pentru ele și, în cazul blocurilor, suprafața de teren aferentă este redusă și, din această cauză, nu foarte atractivă. Consolidarea blocurilor nu este o alternativă fezabilă economic pentru că procedura este costisitoare și complicată tehnic. La multe clădiri istorice se preferă retenția fațadei și reconstrucția totală a interiorului. Blocurile nu pot fi consolidate cu ușurință și investițiile de acest tip sunt disproporționat de mari, raportat la costurile reconstruirii lor. Din această cauză consolidările acestor blocuri se realizează cu fonduri publice. Procedura este greoaie și costisitoare, deci este puțin probabil că se va reuși consolidarea tuturor clădirilor cu probleme.

Când vom conștientiza pe scară largă cât de multe clădiri au probleme, atractivitatea investițiilor în imobiliare va scădea. Prăbușirea cererii pentru apartamentele din unele imobile va determina o reașezare a valorii pe piață. Mulți dintre cei care vor pierde în urma cutremurului  vor renunța să mai facă investiții în imobiliare. Ei vor căuta soluții alternative de dezvoltare a capitalului. Micii posesori de capital vor prefera să se reorienteze spre investiții în titluri de valoare, depozite bancare, obligațiuni etc.  Investițiile în acțiuni sau păstrarea economiilor în depozite ar putea deveni o normă.

Modificarea legislației generează efecte pe piață

Seismul din Turcia a antrenat discuții ample asupra riscurilor pe care le prezintă unele imobile din România. Politicienii au început deja să modifice legislația. Astfel, proprietarii de locuințe din clădirile încadrate în clasa 1 de risc seismic nu le vor mai putea închiria sau să le dea în comodat. Consecința firească a modificării legislației este că în aceste clădiri nu vor putea fi găzduite afaceri. De asemenea, ele nu vor putea genera nici măcar venituri din chirii. Este deci de înțeles de ce au apărut cazuri de imobile în care proprietarii refuză expertiza seismică. Probabil, aceștia bănuiesc sau știu că au proprietăți cu probleme și vor să câștige timp pentru a scăpa de ele.

Un seism care ar produce daune ar putea duce la reîncadrarea multor clădiri în clasa 1 de risc seismic. Problemele structurale vor fi vizibile din exterior și nu vor mai putea fi mascate. Evident va exista un impact direct în piață. Oferta de pe piața chiriilor se va reduce instant și mulți proprietari vor încerca să scape de apartamentele cu probleme.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Un răspuns la “Un cutremur poate reseta piața imobiliară”

vor mai putea fi folosite pentru depozitare.

Cu siguranta, un cutremur va reseta piata imobiliara si va schimba multe dintre obiceiurile de a ne locui. Unii vor gasi in aceasta schimbare oportunitati de investitie, in timp ce altii vor regreta pierderile. Cu toate acestea, este nevoie de o schimbare. Pentru ca aceasta schimbare are in primul rand si inainte de toate un scop umanitar: reducerea riscului pentru persoanele care locuiesc in cladirile cu probleme.

Comentariu: Cutremururile pot provoca multe pagube si pot reseta piata imobiliara. Este important ca proprietarii de locuinte sa aiba in vedere acest risc si sa fie constienti de problemele structurale ale cladirilor in care locuiesc. Prin schimbarea legislatiei si prin consolidarea cladirilor riscante, prevenim orice accident care ar putea aparea in urma unui cutremur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *