Categorii
Opinii

Ziua în care roboții ne vor fura joburile

Societatea omenească trece printr-o nouă revoluție industrială care repune pe tapet eterna problemă a pierderii de locuri de muncă și a roboților care le fură. Oamenii au trecut prin astfel de stări de panică încă de la începutul primei revoluții industriale și mereu timpul a demonstrat că pe termen lung, chiar mediu, numărul de locuri de muncă a crescut, contrar așteptărilor și opiniei generale. Cu siguranță, automatizarea și robotizarea proceselor de producție va aduce cu ea profesii noi și provocatoare.

Ziua în care roboții ne vor fura joburile se apropie sau cel puțin așa par să creadă unii oameni. Începând cu prima revoluția industrială, a existat o teamă profundă a muncitorilor că mașinăriile le vor fura joburile. Această frică a fost speculată de politicienii care au acumulat capital politic pe seama ei. Istoria a dovedit faptul că temerile lor au fost însă fără temei și, pe măsură ce atelierele și fabricile au început să folosească mașini și utilaje, productivitatea angajaților a crescut și au apărut mai multe locuri de muncă decât au dispărut. În plus, a crescut și nivelul general de bunăstare la niveluri fără precedent în istorie.

Această frică a pierderii locului de muncă este astăzi extrem de vie. Mulți angajați se tem că roboții le vor fura joburile. Avansurile semnificative înregistrate în automatizare și robotizare anunță deja fabrici ale viitorului care vor fi operate de un număr extrem de redus de angajați. Este deci de înțeles de ce zeci sau sute de milioane de angajați din lume sunt îngrijorați pentru viitorul lor. De multe ori, aceștia nu au abilități informatice și nu ar putea face pasul prea ușor spre noile meserii.  

Locurile de muncă sunt într-o schimbare permanentă

Schimbarea profundă a modului de muncă este problematică pentru că mulți salariați sau șomeri nu au capacitate ridicată de adaptare. În plus, după cum a dovedit-o și timpul de atâtea ori, majoritatea oamenilor sunt rezistenți la schimbare. De aici pleacă de fapt marea problemă a acestei noi revoluții industriale – cum pot fi implementate toate noile tehnologii fără a sacrifica oamenii. Una dintre soluțiile pentru care presează multe dintre marile sindicate ale lumii constă în reducerea săptămânii de lucru, de la 5 la 4 zile pe săptămână.

Această reducere a timpului de lucru ar avea mai multe avantaje. În primul rând, ar permite păstrarea a unei părți mai mari a forței de muncă. În al doilea rând, angajații ar avea mai mult timp liber în care s-ar putea recalifica pentru meserii de viitor.  În al treilea rând, timpul liber suplimentar le-ar permite angajaților să practice mai mult turism și activități de tipul hobby.

În industriile intensive în muncă și slab capitalizate, reducerea săptămânii de lucru va grăbi falimentul multor companii. Ar trebui totuși să ne liniștească faptul că, în trecut, de fiecare dată când s-au înregistrat progrese tehnologice și au dispărut meserii slab-calificate, au apărut mai multe locuri de muncă noi, care au presupus calificări superioare. În această nouă revoluție industrială, vor apărea noi profesii, pe care acum nici măcar nu ni le putem imagina. Progresul tehnologic va duce la îmbunătățirea condițiilor de muncă și la creșterea generală a nivelului de trai. Așteptăm cu speranță ziua în care roboții ne vor fura joburile.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *