Societate cu Răspundere Limitată

O Societate cu Răspundere Limitată (S.R.L.) este un tip de firmă care poate să fie înființată în România. Un SRL este o firmă cu personalitate juridică diferită de cea a asociaților. Aceasta poate fi fondată de unul sau mai mulți asociați, prin subscrierea unui capital social. Pentru faptele persoanei juridice, asociații răspund în fața legii în limita capitalului subscris. De aici vine denumirea de „răspundere limitată”.

Societate cu Răspundere Limitată
Company icons created by netscript – Flaticon

Până în 2020, capitalul social a fost de 200 de lei, ulterior valoarea sa a fost coborâtă la 1 leu. Drepturile de proprietate ale asociaților sunt formate din părțile sociale deținute. Distribuția profitului se realizează proporțional cu părțile sociale deținute. Valoarea unei părți sociale era de 10 lei până în 2020 și ulterior a fost coborâtă la 1 leu. Suma părților sociale constituie capitalul subscris al firmei. Societatea cu Răspundere Limitată poate să aibă unul sau mai mulți administratori, desemnați prin Adunarea Generală a Asociaților. Administratorii sunt reprezentanții legali ai acestor persoane juridice. Organul suprem de conducere al SRL-ui este Adunarea Generală a Asociaților. Administratorii și AGA funcționează în conformitate cu prevederile Actului Constitutiv, care reprezintă cadrul suprem de organizare al societății.

Orice schimbare de administrator, de asociat, sediu social, punct de lucru, cod CAEN sau Act Constitutiv trebuie să fie înregistrată la ONRC.