Categorii
Scurte

Câte locuințe sunt utilizate în România?

Rezumat: Ministerul Energiei estimează că în România sunt utilizate efectiv 7,5 milioane de locuințe. Această valoare confirmă estimarea realizată acum doi ani de către Inițiativa Privată. Cum numărul total de locuințe se apropie de 9,5 milioane, se pare că în România se utilizează sub 80% din fondul locativ.

Câte locuințe sunt utilizate în România? La această întrebare ar trebui să răspundă toți dezvoltatorii imobiliari și funcționarii publici care aprobă noile construcții. Mai mult, aceștia ar trebui să știe gradul de ocupare al imobilelor la nivelul fiecărei localități.

Estimările realizate de către Ministerul Energiei, citate de către publicația Wall Street, confirmă calculele noastre anterioare. În România există aproximativ 7,5 milioane de locuințe care sunt efectiv locuite. Acest număr probabil că scade cu circa 40-50.000 de unități anual. Am putea lua în calcul și o scădere mai mare, pentru că pierderea de populație este mai amplă, dar trebuie să ținem cont și de schimbarea comportamentului de consum. Există un fenomen sociologic de care încă nu se vorbește suficient, creșterea numărului de gospodării formate dintr-o singură persoană. Tot mai mulți români aleg sau ajung să locuiască singuri.

De asemenea, știm că la finalul lui 2022 în România existau circa 9,3 milioane de locuințe. Stocul de locuințe crește într-un an bun cu circa 160.000 de unități. Cum 2023 a adus o oarecare încetinire în sectorul imobiliar, putem aprecia că în prezent există în jur de 9,4 milioane de locuințe.

Cunoscând aceste valori putem calcula pentru România un grad de ocupare al locuințelor de 79,78%. Sub 80% din locuințele din România sunt efectiv locuite. Acest lucru se vede și cu ochiul liber. România este o țară părăsită de locuitorii săi. Cunoaștem cu toții case pustii și apartamente la care nu se aprinde niciodată lumina.

Acest fenomen are loc pentru că în România costurile asociate cu deținerea unei proprietăți sunt relativ scăzute. Impozitele pe proprietate sunt extrem de scăzute și încurajează acumularea averii în acest fel. Creșterea impozitelor pe proprietate ar putea accelera introducerea locuințelor neocupate în economie.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

3 răspunsuri la “Câte locuințe sunt utilizate în România?”

[…] În prezent, chiar dacă mulți dezvoltatori și investitori susțin contrariul, avem o piață cu un exces de ofertă. Impozitele extrem de mici pe proprietate au transformat achizițiile de locuințe într-un instrument preferat de investiții. Fenomenul a fost accentuat de dobânzile real negative oferite de instituțiile financiare din România. Oamenii au preferat să investească în locuințe și să aștepte ca acestea să se aprecieze. Creșterile succesive de prețuri și formarea unei bule imobiliare au făcut ca această strategie să pară funcțională. Nici nu au mai contat elemente precum stocul enorm de locuințe din țară. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *