Categorii
Toate Categoriile

Proiectele imobiliare abandonate evidențiază starea pieței

Piața imobiliară este parțial înghețată. Proiectele imobiliare existente avansează greu sau sunt blocate. În cazul proiectelor aflate în diverse faze de aprobare, situația este chiar mai dificilă. Multe proiecte sunt abandonate și terenurile ajung să fie reintegrate în circuitul agricol.

Proiectele imobiliare abandonate evidențiază starea pieței, care este departe de a fi una bună. Chiar dacă presa este sufocată de analize privind faptul că locuințele din România sunt extrem de accesibile, realitatea nu este chiar așa. Prețurile au crescut mult în ultimii 4-5 ani și puțini români mai sunt dispuși să se angajeze la credite imobiliare. În majoritatea orașelor din țară există unul sau mai multe șantiere care sunt blocate în așteptarea unor condiții mai bune.

Situația este chiar mai gravă decât se vede din cifre. Există proiecte care au fost abandonate complet și terenurile au fost vândute pentru a fi utilizate în alte direcții. Este clar că unii dezvoltatori nu se mai așteaptă la revenirea rapidă a pieței.

De exemplu, chiar zilele trecute presa din România relata despre intrarea pe piață a unuia dintre cei mai mari cultivatori de afini din lume. A surprins faptul că aceștia au cumpărat un teren pe care se planificase construirea unui cartier cu 400 de case. Faptul că terenul a devenit mai atractiv pentru agricultură, decât pentru locuințe, ne spune extrem de multe despre atractivitatea pieței imobiliare. Este clar că suntem departe de perioada în care se cumpăra orice și oriunde. Clienții au devenit mult mai chibzuiți și atenți în deciziile de achiziții. Este bine că se comportă astfel, deoarece creditele imobiliare tind să îi însoțească pe debitori pentru zeci de ani.

Schimbarea de destinație a acestui teren a devenit vizibilă doar pentru că în achiziție a fost implicată o firmă internațională. Suntem convinși că există multe alte cazuri de terenuri întoarse în circuitul agricol, după ani de planificări imobiliare.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *