Categorii
Opinii

Sunt angajații part-time experți în evaziune?

Ministrul Muncii a făcut săptămâna trecută o declarație care în alte țări l-ar fi costat postul. Acesta a declarat că angajații part-time care lucrează cu salariul minim nu au cum să se descurce financiar. Prezumția sa fiind că ei primesc o parte din salariul la negru, deci nu-și plătesc taxele la stat.

Sunt angajații part-time experți în evaziune? Ministrul Muncii așa pare să creadă. Se pare că acești salariați complotează împotriva bunăstării naționale prin refuzul achitării contribuțiilor sociale datorate. Această afirmație este voit exagerată. Nici un evazionist nu s-a apropiat de Palatul Victoria, dar pericolul există, dacă ar fi să credem afirmațiile lansate de la Ministerul Muncii. Ministrul de resort a declarat, săptămâna trecută, că el nu crede că există angajați part-time care să poată supraviețui cu salariul minim aferent fracțiunii de normă lucrate.

Este deranjant faptul că statul pleacă de la premisa că zeci sau sute de mii de concetățeni, în complicitate cu patronii micilor firme, aleg să facă evaziune. Se comite însă un abuz strigător la cer. Statul nu este preocupat să dovedească existența acestor cazuri de evaziune, ci pleacă de la prezumția că toți salariații fracționari sunt evazioniști. Practic, statul recunoaște faptul că nu are capacitatea să identifice evazioniștii. În mod normal, statul ar trebui să plece de la prezumția că suntem cetățeni cinstiți și să dovedească încălcarea legii.

Desigur, există excepții la această reglementare, dar acestea nu acoperă toate cazurile posibile. Există români care preferă să lucreze dar nu se încadrează în categoriile exceptate: elevi, studenți sau pensionari. Faptul că ei preferă sau sunt nevoiți să lucreze cu normă parțială nu îi transformă în evazioniști.

Ce impact are măsura asupra cheltuielilor salariale brute

Măsura nu îi influențează pe angajații part-time al căror salariu este superior celui minim național. Teoretic, nici ceilalți salariați nu sunt afectați, pentru că aceste cheltuieli suplimentare cad în sarcina angajatorilor. Nu se știe însă câți angajatori își vor putea păstra salariații. Costurile salariale pentru angajații part-time vor crește semnificativ, după cum se poate observa în tabelele următoare.   Vedem pe coloana a cincea că, pentru salariații part-time, care au doar un sfert de normă (2 h/zi) cheltuielile salariale sunt de peste două ori mai mari. Acestea cresc de la 652 la 1337 de lei pe lună. Costurile cu salariații cresc semnificativ și pentru normele parțiale cu 4 h/zi, respectiv 6h/zi.

Cheltuieli salariale cu regim proporțional
Normă Salariu brut CAS+CASS Salariu* Cheltuieli salariale**
1h/7 zile 64 22 42 65
2h/zi 638 223 415 652
4h/zi 1275 446 829 1304
6h/zi 1913 670 1243 1956
8h/zi 2550 893 1657 2607

*înainte de aplicarea impozitului pe venit. Nu luăm acest impozit în calcul pentru că acesta nu este modificat în Codul Fiscal.

**Salariu brut + CAM

Noile cheltuieli salariale
Normă Salariu* CAS+CASS Salariu brut Cheltuieli salariale**
1h/7 zile 42 893 935 956
2h/zi 415 893 1308 1337
4h/zi 829 893 1722 1761
6h/zi 1243 893 2136 2184
8h/zi 1657 893 2550 2607

 

Prin modificarea Codului Fiscal s-a reușit un lucru remarcabil. Regimul fiscal al salarizării a fost complicat și mai tare. Statul a creat noi discriminări între categoriile de salariați și a reușit să impună un nou sistem de impozitare regresivă. Procentul cheltuielilor salariale este invers proporționale cu numărul de  ore lucrate. De fapt, am putea să ne imaginăm un scenariu în care un angajat are o normă cu o singură oră pe săptămână (rândul unu din tabele). Cu CAS și CASS aferente unui salariu minim, acesta ar ajunge să plătească impozit și contribuții de circa 96% din venitul brut.

Supraviețuirea cu o fracțiune de normă este posibilă

Sigur, este greu de crezut că există oameni care trăiesc cu un salariu minim parțial, dar acest lucru se întâmplă. Nu este necesar prea mult efort pentru a creiona mai multe scenarii care sunt perfect valabile și credibile. Acestea dovedesc și faptul că reforma Codului Fiscal este una împotriva interesului societății.

  1. Persoanele care au mici ferme agricole ar putea prefera mai mult timp liber pentru a le putea administra. Fracțiunea de normă este în cazul lor o sursă de venit constant care să asigure funcționarea gospodăriei în perioadele în care ferma nu generează produse. Microferma nu le poate asigura subzistența, dar, pe de altă parte, nici un salariu minim complet nu poate susține nevoile gospodăriei. Această combinație este una pentru supraviețuire. Pe fondul reformei fiscale, mulți dintre acești oameni își vor pierde locurile de muncă și vor fi împinși sub pragul sărăciei.
  2. Există angajați care lucrează în regim fracționar pentru că trebuie să aibă grijă de copii sau de rude aflate în incapacitate. Ei nu trăiesc doar din suma încasată ca salariu pentru că nu sunt singurii care generează venituri în gospodărie. Jumătate din salariul minim este prea puțin pentru ca aceștia să-și permită să angajeze o doică sau un îngrijitor profesionist. Dacă aceștia își vor pierde jobul cu normă parțială, nu se vor putea angaja din lipsă de timp, iar venitul gospodăriei se va reduce.

Patronii nu fug cu banii acasă

Tot prin respectiva declarație, ni se sugerează că patronii preferă să plătească salariații la negru. Și în acest caz se pleacă de la prezumția că patronul folosește salariații respectivi la program complet. Nu există ipoteza că o întreprindere are nevoie doar de un număr limitat de ore muncă sau că nu generează suficiente venituri pentru a angaja un salariat cu normă întreagă.

Este neclar ce anume a motivat această măsură. Oficialul din minister susține că nu este vorba de colectarea mai multor bani la buget, ci doar o problemă de principiu. Greu de crezut. Este clar că principala motivație a guvernului este creșterea încasărilor la bugetul asigurărilor sociale. O a doua motivație ar putea fi legată de încercarea de a crește oferta de forță de muncă de pe piață. Angajatorii vor disponibiliza unii salariați și aceștia vor fi forțați să-și caute alte locuri de muncă. Problema este că suntem în prag de criză și strategia guvernului se va întoarce împotriva sa.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Un răspuns la “Sunt angajații part-time experți în evaziune?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *