Curba contractului

Curba contractului (Contract curve) este reprezentarea grafică a alocărilor eficiente Pareto din cadrul dreptunghiului lui Edgeworth. Acest model este reprezentarea grafică a unui model de schimb cu două bunuri între doi indivizi. Linia contractului reunește punctele de tangență ale curbelor de eficiență ale celor doi indivizi. Fiecare dintre aceste puncte de tangență reprezintă un optim al schimbului dintre cele două persoane.

Curba contractului
Sursa: Inițiativa Privată

Forma curbei va fi influențată de alocarea inițială a bunurilor. Când aceasta este echilibrată, curba va fi mai apropiată de diagonală. Când alocarea este dezechilibrată și curba se va îndepărta de diagonală. Panta curbei este rata la care indivizii sunt dispuși să schimbe un bun cu altul.

(2) Curba contractului reprezintă și ansamblul rezultatelor posibile de echilibru competitiv de pe o piață. Este vorba despre echilibrele posibile în urma negocierii dintre un cumpărător și un vânzător.

curba contractului
Contract icons created by Freepik – Flaticon

Practic, ambele concepte oferă reprezentarea contractelor posibile. Altfel spus, este vorba despre punctele în care ar putea ca părțile să se înțeleagă și schimbul să aibă loc.