Diviziunea acțiunilor (Stock split)

Diviziunea acțiunilor (Stock split) este procesul prin care o companie urmărește să își crească lichiditatea. Această procedură prevede divizarea fiecărei acțiuni în două sau în trei titluri de valoare, fără schimbarea capitalizării totale a companiei. Frecvent, diviziunea este urmată de o apreciere temporară a noilor acțiuni. Aprecierea este cauzată de faptul că mulți investitori consideră că diviziunea este o consecință a dezvoltării companiei.

În trecut, strategia era folosită pentru ca acțiunile să fie accesibile cât mai multor investitori. Astăzi, accesibilitatea nu mai este un argument solid. În urma democratizarea tranzacțiilor bursier, tranzacțiile fracționare au devenit accesibile publicului larg.

diviziunea acțiunilor
Split icons created by Smashicons – Flaticon

O companie a cărei evaluare a crescut semnificativ nu este obligată să-și divizeze acțiunile. Cât timp firma nu este interesată să strângă capital de pe piața bursieră, ea poate funcționa fără probleme. De exemplu, astăzi, 16 iunie 2023, acțiunile clasa A emise de  Berkshire Hathaway Inc. sunt cotate la $516.391,00. Aceste acțiuni sunt extrem de dorite, chiar dacă valorează fiecare mai mult de jumătate de milion de dolari.